Vårt sätt att berätta

Nu. Jan Almäng, doktor i teoretisk filosofi, har kommit fram till att nuet är två sekunder långt. I beg to differ! Nuet låter sig inte tämjas av vetenskapen, det låter sig inte omfattas av mänskliga definitioner. Nuet är utgångspunkten för vårt sätt att berätta. Nuet är en bloggpost, en länk till verkligheten. Journalismen måste låta sig manipuleras av nuets DNA för att spränga trycksvärtans och webbpollarnas tvångströjor. #bakjour är vad fåret Dolly en gång var. #bakjour är nu. Och i morgon. Och onsdag om en vecka.

Det fanns en neoblogg som hette Ajour. Den drevs av de mest fingertoppskänsliga skribenterna som fanns inom neojournalismen, och ur denna Mimers brunn fick du allt du behövde veta om vad som hände bortom Facebook, Twitter och ryggarna på alla självtillräckligt initierade och självutnämnda sociala media-experter och det de trodde sig veta om internet. Fanns och fanns förresten, den ligger fortfarande kvar på sin domän, som en tyst påminnelse om vad som gått förlorat.

Men jag vet inte. Egentligen ska jag väl vara tacksam för att Ajour tackade för sig, sålde ut sig till de breda massornas triviala intressen, fjättrade vid deadlines och stämpelklockan of the mind, som Prometeus vid klippan, och släppte den högre form av neotänk de förut hade. Som en neojournalismens Simson lät de den analoga Delila klippa av det vackra hårsvall som likt en flygande matta bar dem mot nya berättelser om samtiden. Allt medan den URL-förslavade örnen hackade i sig resterna av deras innanmäte, och denna koloss på lerfötter vittrade sönder underifrån.

Ur spillrorna reste sig #bakjour. Vårt mest spännande projekt hittills. En blogg med rewrites av bloggar med rewrites. En neojournalismens rekonstruerade fågel Fenix.

Sverige idag är ett land av ytlig nätnärvaro. Våra största bloggar handlar om människors vardagar, om Gunilla Herlitz önskar sina vaktelägg löskokta eller förlorade. Våra bästa nätexperter kan sällan ens stava till lolcat. De dansar frenetiskt till Moby och Tricky eftersom fartygsorkestern flyttat till youtube och #såmycketbättre, medan Titanic stolt stävar mot det isberg som är vårt medielandskap.

Vi vill ge Sverige en ny bild av medier, journalism, nytänk, baktänk – och kanske, om även jag lyckas med något, internet. Där har vi jour. #bakjour.

Nuet är jointen på Woodstock. Morgonluften på Tahrirtorget i Kairo. Idol-Moas internetsuccé som når tevetittarna. Nuet kan inte mätas. Nuet är inte tid. Nuet är en livsstil. Nuet är #bakjour.

/ kallekarlsten

Annonser
1 comment

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: