Gräv ner stridsyxan – Låt de som ”kan TV” bestämma!

I samband med TV4:s supervärvning av radarparet från SVT-klassikern På spåret, Ingvar Oldsberg och Björn Hellberg, dyker kritiken mot mansdominans bland teves nöjesprofiler upp igen. Som på given signal hörs en kör av röster som kräver att ”gubbarna” bör ge plats för alla sköna och roliga kvinnor som väntar på att göra underhållningsteve på prime time.

Pelle Billing  och Pär Ström, båda kända  jämställdhetsdebattörer som kritiserar feminism, har länge försökt balansera debatten med männens perspektiv i fokus, blan annat hos #Ajour. Deras enträgna kamp har fått oss att fundera över rimligheten i att dela upp den breda familjeunderhållningen mellan kvinnor och män.

Till syvende och sist, det enda den här ganska tröttsamma debatten åstadkommer är att folkkära profiler som Lasse Kronér får ångest, eller att mannen som värmt hundratusentals ensamma tanthjärtan genom decennier, Leif ”Loket” Olsson känner sig oönskad. Och ärligt talat, är det ett sådant samhälle vi vill ha?

Som vi på #bakjour ser det är den enda lösningen att låta dem som gör teve få göra sitt jobb i lugn och ro. För slutsatsen måste ju vara: Jobbar man med teve så gör man det av en ANLEDNING. Och man behöver inte vara hjärnkirurg för att inse att den anledningen är kompetens, att man KAN TEVE. Annars hade väl tevekanalerna och produktionsbolagen aldrig anställt dessa människor?

Se bara på Anton Glanzelius. Med en internationell filmkarriär inom räckhåll efter att ha visat sig sårbar och äkta, bland annat genom att ha snoppen i en 33 cl glasflaska, valde han istället att viga sin yrkeskarriär åt att förgylla svenskt teveutbud med kittlande produktioner som Paradise Hotel. Vi tvivlar inte en sekund på att Anton inte är den ende inom svensk teve som KAN TEVE.

Kan det vara så att män med årtionden av erfarenhet inom media, inom sportbevakning och bred familjeunderhållning, lämpar sig bättre att med fast hand, empati och ett gott humör leda oss genom fredag- och lördagkvällar? Och att kvinnor med värme, karisma och annan erfarenhet kanske är bättre på trädgårdsskötsel, inkännande intervjuer om Blondinbellas entreprenörskap och framåtanda och Ebba von Sydows tips om hur man sätter guldkant på mammaledigheten.

Låt oss åtminstone leka med tanken, och överväga att gräva ner genusyxan. För fortsatta stunder av varm igenkänning framför teven, och av omtanke med alla de äldre manliga programledarprofiler som går hem med en stor klump av gråt i magen när debatten blossar upp på nytt.

/ @kallekarlsten

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: