Årets viktigaste youtube-klipp!

Det har varit ett fantastiskt Youtube-år. Man skulle kanske till och med kunna kalla det för ett genombrottsår för en egen svensk youtubekultur. #Bakjour bjussar på facit!

1. Gammelmedia goes neo!
När klyftan mellan forntidens och framtidens medier kändes som allra djupast gick gammelmedieräven Torbjörn Larsson in och rev murarna. Hatten av!

2. Djur har också mänskors känslor!
Internet visade återigen sin helande kraft genom att en gång för alla sätta stopp för plågsamma djurförsök. Ingen kommer att kröka ett hår på en annan levande varelse efter detta skrämmande vittnesmål!

3. Lolcats ftw!
Ibland är rolig underhållning den bästa skolan. Lolcats och laughing babies lärde gammelmedia grunderna i neojournalismen 2011. Inte en sekund för tidigt.

4. Neotunez
Givetvis har det gjorts lagts upp massor av musik, som roat och rört hundratusentals youtube-fantaster.

2011 blev året då internet för första gången på allvar korsbefruktades med populärkulturen. Ett fantastiskt möte som vi vill se mer av under året som kommer.

En annat klipp som spred sig snabbare än vi kunde copypastea länken, var sagan om den fula ankungen, Susan Boyle. Hennes största önskan var att bli kysst och visst var vi några som funderade på det samtidigt som vi rördes till tårar av den urkraft som fanns i hennes strupe.
Detta är såklart ingen uppmaning till alla troll att lämna internet obevakat och ställa upp i talangtävlingar, men en viktig påminnelse att även fula människor kan göra något bra ibland.

För bilister har det varit självklart i snart 35 år, för musiker stod det klart först 2011 att vi ska hålla oss till höger om mitten. När gammelmedia var upptagna med att veva igång Björn Afzelius-vinyler på sina handdrivna grammofonspelare skrålade neoz landet över med i samtidens melodi.

Det har blåst en del kring Carl Bildt under året, det ska sägas. Men för oss som inte får dödahavsrullarna i brevlådan varje morgon har den stormen blåst förbi på tryggt avstånd.
På nätet har vi istället följt Sveriges mest uppkopplade politiker när han dag efter dag fyller våra flöden med humoristiska och tänkvärda betraktelser från världens alla hörn. Och inget gladdes mer än när twitterkungen erövrade ett nytt digitalt forum och blev youtubekaisern med hela svenska folket med det här musikaliska klickmonstret. (Och nu finns det bara en titel kvar att erövra för Carl Bildt och det är His Royal Highness of Reddit)

5. Den virala revolutionen
Det har varit ett tumultartat politiskt år, både nationellt och internationellt. På hemmaplan är det framför allt socialdemokraterna som befunnit sig närmast konstant i skottlinjen. Och diktatorer söder om Sverige fick uppleva kraften i den virala revolutionen, anförda av modiga män som riskerade livet för sanningen.

6. Monarkin i kris
Aldrig tidigare har det svenska kungahuset befunnit sig under belägring som 2011. Och allt började på youtube!

7. Årtiondets meme!
I början av året hade ingen kunnat ana att mensvärken var det som skulle sprida ett meme som en farsot vi inte sett sen Digerdöden.

8. Arbetslinjen goes neo!
Före internet var det bara brittisk matlagning som utvecklades långsammare än den svenska arbetsmarknaden. Men den virala revolutionen gjorde underverk även här. Plötsligt kunde vem som helst bli vad som helst. Plötsligt kunde tusen blommor blomma!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: