Årets internethändelser! #1-5

 

Årets viktigaste lista (över årets internethändelser) närmar sig fullbordan! Det råder ingen tvekan om att plats #1-5 på den här listan kommer att ge eko och återverkningar även under 2012. Och troligen även under 2013. Håll till godo!

1. Verkligheten tar aldrig rast. Vi har #bakjour.

”Morgondagen är den nya gårdagen.” När mediehistorien skrivs om kommer det viktigaste kapitlet helt säkert inledas med de här orden. Den 18:e november 2011 öppnades en tidsportal mot framtiden, adressen är https://bakjour.wordpress.com/ och den står vidöppen för alla som lära sig nåt mer än att göra upp eld med flintstenar och skriva TV-recensioner av Fråga doktorn till morgondagens annonsfinansierade och postiljondistribuerade runsten. Vårt mest spännande projekt hittils är inte längre enbart ours to keep. Det är även ert mest spännande projekt hittills.

2. Kungen av twitter demonstrerar sin makt

Carl Bildts ficktwitter

Sveriges utrikesminister @CarlBildt är givetvis för stor för Sverige. Tur då att han har en global arena att dominera. I norra Europas största TV-show stal han rampljuset från Fredrik Skavlan, lika lätt som att sno godis från ett barn, och trollband publiken med berättelsen om sitt twitterkonto. Och när han ”ficktwittrade” var det förstås inte en slump eller ett misstag, utan ett medvetet sätt för Kaiser Carl att demonstrera sin oinskränkta makt över världens medier. Meddelandet spreds som en löpeld, i The New Yorker, såväl som Bohusläningen, Al Jazeera och The Sun, spekulerades det i krönikorna ”är det en kod? är det ett hemligt meddelande till Vladimir Putin? är det sanningen om Lundin Petroleum?” @CarlBildt själv kunde lugnt lägga det lilla experimentet till handlingarna och fortsätta fascinera världen med poetiska tweets om vädret i New Delhi.

3. #bakjour stoppar hetsen mot @damonrasti

Det började med en krönika hos #ajour, och fortsatte med en förföljelse utan motstycke i de sociala medierna. Trots att #ajour-grundaren @damonrasti, neojournalisten och The lolwizard of Oz, fortfarande blockar oss på twitter, såg vi det förstås som vår plikt att försvara en broder i nöd. Ett försvarstal värdigt Émile Édouard Charles Antoine Zola, med @kallekarlsten:s omisskännliga patos som sitt signum, visade sig också, inte överraskande vara det enda som krävdes för att täppa till truten på den kungliga svenska avundsjukan.

4. @provocerar fångar in det ofångbara

När #bakjour presenterade @provocerar uppmättes skaket, av alla hakor som unisont slog i tangentborden, till en femma på richterskalan. Denna realtidsrabulist lyckades i sitt knäckande starka manifest att fånga det väsen som många beskrivit som ofångbart: neojournalismen.

5. #bakjour avslöjar årets falska skådespel

När vi tänker tillbaka på Musikhjälpen 2011 är det tyvärr inte de insamlade miljonerna vi minns i första hand. Det var istället #bakjour:s avslöjande om att programledaren Gina Dirawi INTE följde filantropkollegan Jason Timbuktu på twitter som dröjde sig kvar som en sorglig påminnelse om att konkurrens inte alltid är av godo. När twitterbomben väl briserat gjorde Gina Dirawi vad hon kunde för att rädda det som räddas kunde i ruinerna. Men musikhjälpens dittills fläckfria rykte var bortom räddning.
Vad som i övrigt pågick i denna licensfinansierade potemkuliss kan vi bara spekulera i, och tro oss det kommer vi göra långt in på 2012.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: