Clash of the Titans! – Gränsen mellan journalism och aktivism upplöst

Ända sedan #ajour-grundaren, debattören, näthumoristen och journalisten @damonrasti drog igång sin kamp för att avsätta utriksesminister @CarlBildt har ögonbrynen höjts och debatten rasat (inom gammelmedia): Kan man vara neojournalist och driva en neojournalistisk nyhetsblogg OCH vara aktivist och gå i spetsen för drevet mot Carl Bildt SAMTIDIGT! Gammelmediesvaret på frågan är troligen blankt NEJ, med vi neoz svarar: Självklart! En neoz väsen är lika flyktigt, mångfasetterat och skiftande som ett skogsrås. Så måste det få vara, kreativiteten får inte sättas i pressetikens och källkritikens bojor och tvångströja.

 @damonrasti och de andra initiativtagarna till helgens massiva demonstrationer (250 pers på Sergels Torg!!!) förklarar själva på SVT Debatt:

”Trots att varken politiker eller media [gammelmedia, red:s anm] i Sverige vågar röra vid Carl Bildt vill vi visa att det finns många i Sverige som bryr sig. […] Och visa journalistkåren att det är hög tid att börja ställa de där riktigt obehagliga frågorna. Helt enkelt visa att vi tycker att Sverige förtjänar en utrikespolitik värd namnet.”

Det kunde blivit The Clash of the Titans: Utrikesministern, vivören, fredsmäklaren @CarlBildt i ena ringhörnan, och journalisten, debattören, näthumoristen, och enligt Marcus Birro ”skitnödige proggtypen” @damonrasti i den andra. Det kunde blivit tidernas match, där på Sergels Torg, om inte Carl Bildt befunnit sig i Katmandu, New York, Tokyo, Moskva, Johannesburg eller var han nu befann sig, och varit förhindrad att möta demonstranterna.

Om kravet att avsätta Carl Bildt också är #ajour-gruppens officiella hållning vet vi inte just nu, men vi antar det. En för alla, alla för en, den devisen har vi neoz snott från Alexander Dumas. Det lär visa sig inom den närmaste framtiden.

Tack och lov (när samtliga #bakjour:s webcams var upptagna med att sända kändisluncher) sänder #ajour själva från demonstrationen. Se i efterhand här: http://ajour.se/live-fran-bildt-demonstrationen/.

/ @kallekarlsten

Annonser
1 comment

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: