Extra!!! SvD tar miljoner från svensk forskning

UPPDATERAD 11 febr kl 14.30: @emanuelkarlsten ber om ursäkt, och skyller på ”källorna”!

Vi på @bakjour backar aldrig från att gnabba med våra neokollegor när tillfälle ges. När minnesvärda memes missas, livsavgörande 4chan-trådar förblir olästa eller när någon underlåter sig att direktsända lulziga AW:s på Teatergrillen på Bambuser. Då slänger vi gärna käft med #ajour, @Nyheter24 och @tidningenresume, och dem med oss. MEN det är alltid gjort med kärlek, för vi vet lika väl som dem, att vi är brothers from another mother och vi förenas i vår obotliga tro på realtiden och framtiden.

Men ifrån gammelmedias babeltorn är det annat ljud i skällan. Inte undra på, för de etablerade mediehusen ser vår neokvartett som apokalypsens fyra ryttare.
Just av den anledningen finns det ingenting som gör dessa övergödda dinosaurier lika självgott belåtna som när visionärerna för ett ögonblick visar svaghet.
Senaste exemplet är när #ajours Hunter S. Thompson, @emanuelkarlsten sköt eleganta nyhetsskott från höften och rapporterade om pokerpastorn Mats Sundins synnerligen generösa bidrag till svensk forskning.

Men, se där! 100 miljoner var tydligen en siffra för sexig, för läcker, för neo för det mediala blysänket Svenska dagbladet som mobiliserade Schibsteds alla legoknektar för att utföra de anakronistiska uppgifterna: leta fakta och skaffa källor. Och visst, det gav resultat.
Direkt började självbelåtna mediemoguler pekfingervalsa fram meddelanden på twitter om att journalistikens Galileo Galilei minsann skulle skämmas för sina misstag.


Bloggbaronen @emanuelkarlsten korrigerade snabbt sitt misstag och innan gammelmedia hann stava till hashtag hade han formulerat en avväpnade uppdatering på #bakjour.


Men låt oss stanna upp ett tag och titta vem som är den verkliga förloraren i denna mediala skärmytsling.
Det krävs inte ett Good Will Hunting-freak för att räkna ut att 100 miljoner kunnat göra långt mer för stamcellsforskningen än någonsin två miljoner.
Två miljoner är inte mer än en small blind för Texas hold ’em-generalen Mats Sundin. @emanuelkarlsten trodde, hoppades och bad att pokerns svar på Peter Forsberg skulle gått all in. Och vi var många som gick ner på knä med honom.
Men nejdå, Svenska dagbladet tycker att två miljoner räcker, pengar som på sin höjd kommer räcka till en ny kaffemaskin på Karolinska och några ordbehandlare.
Och stamcellernas mysterium kommer även fortsättningsvis att gäcka vetenskapen.

/@neo_lagercrantz

 

Annonser
1 comment

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: