What’s wrong with this picture?

Medan gammelmedia iklädda otymplig och oklädsam direktsändningsutrustning från Sven Jerrings tid forsätter att röra sig som en panikslagen gåsflock mellan presskonferenserna på slottsbacken och Karolinska sjukhuset pågår en ständig unconference i landet Internet. Där fortsätter neoz med de viktiga samtidsanalyserna, som annars riskerar att trampas under leriga gammelmediakängor i jakten på dopnamn och citat från Kungen.

#Bakjour avslöjar här (efter tips från @Virre och @ErikClasson) hur Aftonbladet, troligen i god tro och slavar under slentrianens tyranni, återigen använder sig av stormaktstidens viktigaste journalistiska verktyg, telegrafen, för att få gårdagens kungliga nyheter bekräftade:

Den uppmärksamme neon noterar naturligtvis den tidsbugg som uppstår mellan klockan 01.02 och 01.09, den ocean av tid där prinsessfödseln sprids som ett meme av kolossalformat till ca 98,7 % av internet. Ovetande om detta fortsätter Aftonbladets reporter i godan ro telefonsamtalet med Hovets informationschef Bertil Ternert.

När samtalet sedan avslutas en eon senare (ni ser utskriften till höger) ska det först stenograferas, korrläsas och faxas till centraldesken till Aftonbladet innan det transkriberas via en ordbehandlare och slutligen publiceras på Aftonbladets webb. Och medan gammelmedia häpnar över hur Aftonbladet brejkar nyheten ”först av alla” driver internet gäck med en gammelmediakår som är obetydligt snabbare än Roy Anderssons Giliap.

Vi noterar också de sista raderna av det transkriberade telefonsamtalet: ”Bertil Ternert: Det var skojigt att ni från Aftonbladet ringde, ni har ju legat på i det här.”

Där har ni den tändande gristan under krutdurken Den Kungliga Svenska Avundsjukan (#KSA på twitter), gammelmedias Kainsmärke. Det rasslar ilsket i krönikörernas ordbehandlare, och argast av dem alla är givetvis Matadoren, Expressens chefredaktör @ThomasMattsson. Under de närmste två veckorna lär debatten rasa om vem som var först, och vem som hårdast ”legat på” i jakten på en nyhet, som var så gammal att neojournalismen kunde slå in fisk i den när den webbades ut i papperspressen.

Alltmedan #bakjour-gruppen sippar på en latte och fortsätter plöja internetz.

/ @kallekarlsten

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: