#BAKJOUR HAR HELA LISTAN: Internets mäktigaste effekter!

Det finns effekter på internet som inte låter sig kapslas in i futtigt värdsliga enheter som megawatt. Alla neoz vet om det. Gammelmedia dåsar dock som vanligt i inbäddad i slö ignorans med en Old Fashioned i ena näven. De fortsätter likt papegojor att älta Juholt-, Annie Lööf– och Ingemar Mundebo-effekter som naturligtvis har extremt marginell betydelse när twittereffekternas rasande naturkrafter sätts i rörelse. ”En fis i rymden” är uttrycket that comes to mind när vi någon enstaka gång råkar tänka på gammelmedias pinsamma ”effekter”, och för vår inre syn framträder bilden av världsliga problem som klimathotet och vilken sorts mössa Ola Skinnarmo ska välja för att skydda sig mot det. Nu är det hög tid att ge gammelmedia en lektion i sånt som verkligen gör skillnad.

1. @AlexSchulman-effekten. Ingen tvekan om att lulzoligarken gör skillnad. Han svans av följare är vid det här laget lång som ett ösregn, och lyder hans minsta vink. Skulle han be dem tugga varsin cyanidampull skulle ni förmodligen få se Jim Jones Folkets tempel-sekt go viralklåda.

2. @CarlBildt-effekten. The Butterfly Effect of internet. Varje gång @CarlBildt twittrar blir det demokrati i tre länder i Mellanöstern eller Sydostasien. Ett blogginlägg från memeministern kan rädda Sydkorea från en kärnvapenattack från Kim Jung Un. ‘Nough said.

3. @emanuelkarlsten-effekten. Världens mest inflytelserike neojournalist kan dra igång en hajp i sömnen. Allt han behöver göra är att skapa en hashtag eller lista de 35 bästa tweetsen från #mel2012. Sen trendar det worldwide.

4. #killgruppen-effekten. Prisbelönte skribenten och Paradise Hotel-gonzon @cimonlundberg:s hashtag gjorde det ingen trodde var möjligt: Den väckte nytt liv i den globala bromance-kulturen som vi trodde dog med Sju vågade livet,  Roine Carlssons lumparminnen och Norman Mailers wrestlingcommunity eatshitanddie.com. Klickar man på #killgruppen öppnas en värld av testosteronstinn gemenskap, och blundar man rullar en liten mastodontfilm om manlig vänskap i cinemascope upp för ens inre syn. Här har världens män hittat en mötesplats, där de under otvungna och sentimentala former kan släppa teveapparaterna, vara sig själva för en stund och göra saker tillsammans. Och njuta en IPA med extra beska, bryggd på manstårar.

4. Stefan Löfven-effekten. Ok. Vi erkänner. Det här är farligt nära en viralklåda. Plötsligt känner svenskarna fantomtyngden av en Unica-box och svetsarvalkarna i nävarna, trots att Stefan Löfven inte svetsat en bleckmugg på 40 år. Reinfeldt har enligt rykten på internet berättat för Anders Borg att Löfven-effekten känns som ”en blandning av en rak höger, 400 kg Red Savina och att pissa på ett elstaket”.

Som vanligt finns det bara ett sätt att avgöra vilken effekt som är mäktigast. Här har ni pollen!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: