#Bakjour-inlägg sprids på Facebook – hur livsfarligt är det?

UPPDATERAT 7 mars kl 08.15: I höstas skänkte Regeringen 100 miljoner kronor till Facebook för att bygga en trojansk häst i form av serverhallar utanför Luleå.  För att undvika en svekdebatt i Riksdagen stängde Regeringen nu på morgonen ner Facebook i hela landet:

Att Facebook är livsfarligt har alla neoz känt till sedan den 20:e februari 2009. Ovanstående artikel i Aftonbladet blev då av en slump meme och spreds med ljusets hastighet i en viralklåda av tidigare aldrig anade proportioner. För första gången sedan neojournalismens födelse gick då en större grupp neoz AFK och letade sig ut IRL för att bunkra Kan Jang, och dammsuga svarta börsen på betablockerare.

Ingen i #bakjour-gruppen har någonsin medvetet varit inne på Facebook. Någon enstaka gång har vi av misstag råkat klicka på en länk som lett rakt in i denna outforskade och riskfyllda digitala terräng, de sociala mediernas Bermudatriangel.  Impregnerade med posttraumatisk stress har vi flytt hals över huvud från denna blandning av Deliverance, Professor Drövels hemlighet och en fotbollsplan full med trampminor.

Nu ringer åter alarmklockorna när dn.se publicerar den här bomben, som skakar om internetz:

Och döm om vår skräckblandade förvåning när vi scannar senaste statistiken på #bakjour-bloggen och upptäcker att ett av våra inlägg nyligen SPRIDITS PÅ FACEBOOK!!!

Oron i #bakjour-gruppen är svår att  beskriva i ord. Vad innebär detta? Måste vi sanera våra datorer, iPads, iPhones och även det internetcafé på Hornstull som brukar utgöra vårt högkvarter? Hur livsfarligt är detta ingrepp i vår digitala vardag? Vad säger Smittskyddsinstitutet och Datainspektionen? Hur får man tag på telefonnumret till Fader Merrin?

Vi inser att de som lyckats återvända levande från Facebook är lika lätt räknade som vår egen neojournalistiska inre krets, men vi tar tacksamt emot vittnesmål och eventuella råd om hur det otäcka bör hanteras och bekämpas. Till dess vi vet annat: Vi upprätthåller vår #bakjour efter bästa förmåga!

/ @kallekarlsten

1 comment

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: