EXTRA! Superneon @niklassvensson näpsar #Ajour-skribent!

Sent igår kväll gick superneon och e-post-emiren på @Expressen, @niklassvensson, till angrepp mot statsvetaren och #ajour-skribenten @UlfBjereld. En syrlig tillrättavisning, baserad på gammelmedielogikens äldsta trick, att surra sin motståndare vid masten tillsammans med extremen, i det här fallet sentensen av Röda Arméfraktionen, Blekingegadeligan och @Jan_Myrdal, och därefter skjuta båten i sank. Detta kräver givetvis sin förklaring. Betrakta därför skärmdumpen till höger. Vi påstår inte att siffrorna ljuger, men det är lätt att få intrycket av att det rör sig om solitära fixstjärnor som kretsar kring varandra i cyberrymden. Men #bakjour kan nu avslöja att detta inte stämmer. Åtminstone två av dessa superneoz plöjer internet i flock: @niklassvensson och @CarlBildt. De personifierar neojournalismens hederskodex, den som finns inpräntad i eldskrift i vårt DNA, en obrottslig kollegial lojalitet mot andra neoz: En för alla, alla för en. Det gäller alla på listan till höger.

Dessutom har @niklassvensson, likt Mowgli en gång adopterades av vargflocken, växt upp under @CarlBildt:s vingars beskydd, till något av Rosenbads egen Johan T Lindwall. Allt han lärt sig om hur man blandar trycksvärta efter konstens alla regler har han gammelmediekolossen, Regeringskansliets motsvarighet till SJ:s Kupé eller SVT:s VipåTV, @Expressen, att tacka för. Men sitt grundmurade Kloutvärde har denne neojournalismens Luke Skywalker fått under resorna jorden runt med sin Jedi-mästare, 4chanfursten @CarlBildt. Till vänster ser ni @niklassvensson:s privatbilder av en avspänd och charmerande mememinister på jakt efter New Dehlis billigaste frisör. Tillsammans är @niklassvensson och @CarlBildt vår tids Phileas Fogg och Passepartout, den världsvane halländske aristokraten och hans tålmodige levnadstecknare, som inte bara reser Jorden runt på 80 dagar, utan även plöjer Reddit och 4chan på under 4 minuter. I festligare sammanhang brukar de själva likna sig vid den politiska journalismens Jeeves och Wooster, för att bidra med lulz de luxe till övrigas stora förnöjelse.

Detta förklarar sannolikt giftpilen riktad mot #ajour:s @UlfBjereld, ett hemligt tecken, en semikolon-smiley riktad till @CarlBildt. Memeministern försitter själv aldrig en chans att sända små ömsinta, kryptiska blinkningar till @niklassvensson, till exempel i samband med storhelger. Här nedan ser ni några av många exempel, som twitters skickligaste dekryptörer också försökt avkoda i jakten på hemliga meddelanden.Stundtals resulterar dessa små digitala hälsningar också i hemtrevliga artiklar i tidningen Resumé:

Vad har vi då vid handen? Utan tvekan ett av de mest potenta bromance-samarbetena på internetz. Här har neojournalister världen över en hel del att lära. Vi hjälper gärna till. Det är därför vi har #bakjour.

/ @medieprofil

Annonser
2 comments

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: