#PLÖTSLIGTHÄNDERDET! Gammelmedia konstaterar: ”Alla är journalister!”

Vi trodde aldrig att det skulle hända. Åtminstone inte så här fort. Men mjukt inbäddad i en i övrigt mer en lovligt dammig gammelmedierapportering från #meg12 hittar vi beviset, här fånget i en kornig, knappt läslig snapshot, där författaren Carin Hjulström Livh slår fast: ”Alla är journalister!”

Det här är ett betydelsefullt ögonblick för neojournalismen. Ett knappt halvår efter att superneon och #ajour-ayatollan @emanuelkarlsten myntade det redan bevingade uttrycket i #bakjour-konkurrentens första epokgörande manifest…

… dyker det alltså upp som en etablerad sanning i Göteborgs-Posten, kronjuvelen i räkfrossornas och ordvitsarnas Randolph Hearst, Peter Hjörnes imperium. Axiomet ”Alla är journalister!” blev meme 27 minuter efter att #ajour hasplade iväg det från en iPhone 4S första gången, men uttrycket ”bad / good news travels fast” äger som bekant ingen giltighet i gammelmediesfären, varför det nådde GP:s centraldesk först i veckan medelst ett halvkroppsförlamat cykelbud med diskbråck och grön starr. Då hade tryckpressonanisterna redan gjort flera klumpiga försök att ritualmörda den nya ordningen, som här, när Aftonbladets lunchvirtuos @fvirtanen lät sin ignorans likt en utspilld IPA på Riche flöda ut i tidningen Resumé:

Vårt mest spännande projekt hittills™ blev med ens en veritabel thriller. Denna bekräftelse, som lök på laxen och grädde på moset, ger oss ny kraft att fortsätta korståget mot faktakollarnas tyranni, med tyckonomens självklara optimism och en iPad som enda vapen.

/ @medieprofil

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: