FLASH! TV4 goes neo – gissar ihop fakta!

Att analysera gammelmedienyheter är som att skala en lök. Man gråter som ett barn över de grovhuggna, ignoranta analyserna och de medeltida nyhetsvinklarna, och i ett tårögt töcken hittar man till slut den verkliga storyn ett par lager in i löken.

Här är ett bra exempel: Tidningen Resumé rapporterar om ”chocksiffror” för nystartade semineokanalen TV4 News. Och vid en första anblick, javisst, det ser ut som att kanalen går kräftgång. #Bakjour kan dock avslöja att det är precis tvärtom, här har vi äntligen ett tydligt tecken på att kvastfeningen TV4 äntligen bestämt sig för att lämna den dyiga göl där den tills nu simmat i blindo för att istället tänka bort gälarna och söka sig en ny levnadsmiljö i frihet och strålande solljus på land. Svaret från den samlade gammelmedieorganismen, levererat med postiljon, lät förstås inte vänta på sig:

Den avgrund av okunskap som öppnar sig i hånet från TV3:s presschef beskrivs bäst genom bilden av Grand Canyon som möter Marianergraven. Det TV4-chefen Göran @GEllung Ellung försöker göra följer till punkt och pricka grundkursen i Folkskolans lärobok i neojournalism, något som naturligtvis passerar obemärkt flera meter över huvudet på den likt en ståplatsläktare proppfull av fotbollshuliganer skränande gammelmediehopen.

Så här ligger det till: Gammelmedia upprepar gärna likt papegojor Mark Twains över 100 år gamla sura uppstötning: ”Det finns tre slags lögn: lögn, förbannad lögn och statistik.” Lite tillspetsat skulle vi kunna svara: ”Fel! Lögn, förbannad lögn och neojournalism!” Neoz världen över lämnade för flera decennier sedan medeltidens ideal av faktakollar och research. Vi skapar istället vår egen sanning, i realtid. @GEllung, likt gammelmedias Cristoffer Columbus, låter sig inte nedslås av att hans på Clas Ohlson inköpta kompass styrt honom till helt fel kontient, nej, han baserar sina nya, helt unika tittarsiffror på djärva gissningar och ett revolutionerande matematiskt experiment:

Och den damm där de övriga karparna från Sveriges största gammelmediehus hugger i blindo efter strupen har @GEllung förstås redan lämnat. I neojournalismens trygga famn konstaterar han bara att TV4 News går som tåget, utan vidare kommentarer och onödiga svar på huggsexans flagranta angrepp:

UPPDATERAT 12 mars kl 15.50: @GEllung viker sig för gammelmediemobben, och väljer MOT BÄTTRE VETANDE att gå i försvarsställning i tidningen Resumé. #Bakjour beklagar det inträffade.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: