FLASH! Bakjour LANar workshop på #GRÄV12: Så motar vi källkritiken i grind!

UPPDATERAT 24 mars kl 15.25: ”Peter” går till @cissiwallin:s försvar mot @kjellhaglund:

Vi säger: Hellre källkod än källkoll. Gammelmedia trycker krampaktigt källkritiken mot sin barm som vore den barndomens snuttefilt, doftande av mamma, barnbeck och två veckor gamla matrester. Mediehusen, likt forntidens sjöfarare, förlitar sig fortfarande på ett astrolabium och en molnfri himmel, medan neojournalismen seglat i förväg med snabbheten som sin publicistiska kompass.

Vi har inte tid att vänta. Att vara först är alltid störst, att ha kollat varenda semikolon och peta ner varenda decimal i Talet π hör hemma i Riksantikvarieämbetets grundkurs i journalistisk paleontologi. Oändliga rundringningar, och sökningar i landsarkiv efter landsarkiv efter en stackars tingsnotaries folkskolebetyg i ordning och uppförande överlåter vi åt mullvadsredaktionerna. Om neojournalismen varit Chuck Yeager och hemfallit åt gammelmedialt tänkande hade bröderna Wright med sin flygmaskin från år 1900 förmodligen fortfarande varit närmare att spränga ljudvallen än amerikanska flygvapnet.

Källkritiken är för neournalismen vad professor Moriarty var för Sherlock Holmes, en överintelligent och livsfarlig fiende och samtidigt en gäckande skugga, som uppträder i många skepnader.

Den senaste tiden har den avslöjat sig som @kjellhaglund, på ytan en febrilt twittrande neopionjär, men under den tunna fernissan anar man snabbt en gammelmedial ulv i fårakläder, en terminator, en cyborg som färdats i tid och rum från dåtiden med uppdrag från Bonnierhuset att oskadliggöra armén av neojournalistiska John Connors. En trojansk häst som försåtligt (troligtvis inte nattetid, utan under en förmiddag när arbetande/chillande neoz sänkt garden och förlulzar sig med TV-shopklipp på youtube) rullats in de babyloniskt hängande och prunkande trädgårdar som twitter är. Hans attack riktades i det här fallet mot neonebulosan och jpeg:s Jeanne d’Arc @cissiwallin, som bara gjort det neoz gör flera gånger i sekunden, retweetat en obekräftad sanning:

Det som därefter utspelade sig i realtid i flödet påminde om en match mellan en neojournalistisk Muhammad Ali (”float like a subreddit butterfly, sting like a bee”) och en förtidspensionerad cirkusbjörn som inte ens hann få upp garden innan neon drämt iväg fyra uppercuts :

Efter att likt en memematador ha utdelat de dödande sticken tar @cisswallin i sann neojournalistisk anda bara ett fjäderlätt kliv ut ur gammelmediedebattens tjurfäktningsarena och lämnar runstenskramarna och 4chankolonnarna blödande mitt i manegen, till allmän beskådan. Och medan de ligger och försöker ta in vad som hänt har @cissiwallin redan hunnit utrusta ytterligare 55 subredditkokonger med retweetens vingar.

Låt oss göra att tankeexperiment: Vad vore världen utan källkritik? Förmodligen rikare. Det visar oss historien. Om Cristoffer Columbus hade följt en gammelmedial logik och tagit referenser på sin navigatör hade Amerika troligen fortfarande varit en stor vit fläck på kartan. Om Jimmie Åkessons svärmor Margareta Sandstedt (SD) kollat upp sina siffror inför sin stand-up i riksdagen hade hon blåst 40 000 miljarder neoz på århundradets lulz.

Retweeten handlar inte huvudsakligen om journalism – det är en livsstil. Mindre än 2% av alla som rekommenderar James Joyces Ulysses har ens öppnat boken. Det är samma sak med tweets. Och det enda, förutom konsekvensneotraliteten, som vi gärna ärver av gammelmedia är den epokgörande truismen: Kolla aldrig en bra story.

Vi uppmanar nu alla deltagare på #Gräv12 att delta i vår LAN:ade workshop. Vi sätter oss tillsammans i en imaginär circle of trust, tar varandras händer och lånar grannens iPhone 4S. Därefter: Blunda, breathe the moment och tokretweeta de 50 senaste inläggen från konton som @Vanavordning99 och @suckthetruth88. Detta är neojournalismens svar på scoutlägrens tillitsövningar, där man tillåter sig att falla handlöst baklänges mot kamratens trygga famn.

Powerbrowseprinsessan @cissiwallin visade vägen, men vi är övertygade om att vi inom en inte alltför avlägsen framtid kommer att kunna lära ALLA att göra obekräftade sanningar till sina. Och sprida dem likt höstlöv för vinden. Låt oss göra #Gräv12 till det Waterloo där gammelmedias Napoleon till slut erkände sig besegrad av neojournalismens retweetande revolvermän.

/ @kallekarlsten

Annonser
2 comments
  1. Peter said:

    Klockrent. Kjell är ett trött gammalt troll som inte gör något annat än att klaga. Borde han inte fatta att Twitter inte är en tidning.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: