FLASH! Toppolitiker punkterar #Gräv12!

Efter ett par timmar på #gräv2012 kan vi konstatera att på gammelfronten intet nytt! Här talas det publicistiska regler, etiska ställningstaganden och berlinerformat. Det luktar hembakta bullar, torv och trycksvärta.

Gammelmurvlarna springer från monter till monter med rödblommiga kinder och äppelknyckarbyxor och säger saker som ”Nu säger du hur det ligger till annars åker du på en tjottablängare mellan lysmaskarna och får åka pling-plong-taxi till plåsterhuset.”

Att besöka denna journalistiska blandning av Antikrundan och Elmia jordbruksutställning är som att höra Astrid Lindgren berätta om en Carl Larsson-tavla.

Vi på #bakjour har vaccinerat oss genom att under dagen powerbrowsa hashtagen #webbdagarna, ett digitalt ljus i detta analoga mörker.

Med det sagt, det har såklart funnits vissa inslag som värmt. Som när #ajour-ayatollan @emanuelkarlsten visade sin glänsande iPhone 4S vid @aftonbladet-montern. En uppvisning som först möttes av ett oförstående sus och sedan nyfikenhet. Det blev komiskt men samtidigt rörande när framtidens mediearkitekt tålmodigt lät de storögda åskådarna sätta ord på sina känslor.

Ett annat var när vi hittade källan till den tinnitus-ton som plågat oss i timtal. Surret, som bäst beskrivs som ljudet när framtiden dör en plågsam död, visade sig komma ifrån en gammal transistorradio som malde P4 Malmöhus i hörnet.

Precis när vi skulle stänga av tog lokalradion det historiska beslutet att bryta sin ordinarie tablå för att låta etereremiterna ta del av en snart lika historiskt programförklaring.

Först trodde vi det var @cissiwallin läste högt ur sin twitterfeed.

Men snart blev vi varse att det var en annan tvättäkta neo vi på #bakjour hållit under uppsikt ett bra tag, communityrådet Ilmar Reepalu.

På en föreläsning ska Reepalu tydligen vidarebefordrad (AFK-språk för retweetat, reds. anm.) något som inte visade sig stämma. Inget att hänga upp sig på tänkte Ilmar Reepalu och de flesta med honom. Men den indignerade reportern var på krigsstigen och enligt någon obegriplig gammelmedial logik skulle han ställas till svars. Hon ”hade läst på” och ”faktakollat” och var till var till tänderna förberedd, på allt. Det räckte inte.

Reepalu: – Jag bara förde vidare den information som man gett mig som tydligen var felaktig.

Reportern: Men hur kommer det sig att du för vidare information som du inte själv vet om den stämmer?

Reepalu: – Du om man skulle kontrollera alla källor på allt man säger som förtroendevald så tror jag inte man skulle säga någonting överhuvudtaget. Och jag tror att om du skulle göra samma sak skulle du inte kunna skriva en rad eller säga ett ord i radion.

BURNED!!

Intervjun, eller ska vi kalla det föreläsningen, tog slut där, sen Ilmar Reepalu dragit lans för neojournalismen och dropped some knowledge i #gammelmedia. Hans angrepp öppnade ugnsluckan i exakt rätt ögonblick och sufflén #Gräv12 sjönk ihop med en suck värdig en 100-årig kedjerökare. Och antalet anmälningar till vår LANade workshop på (”Så motar vi källkritiken i grind!”) ökade med 300 procent. Väl mött!

/@neo_lagercrantz

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: