FLASH! Slutrapport från #Gräv12

Hemma igen efter att ha suttit av Grävseminariet #Gräv12 i Malmö. Det var småtrevligt att se mullvadsredaktionernas manchesterklädda skägg springa som lämmlar mellan montrarna för att klia varandra under hakan och ösa beröm över konkurrenternas Pogo Pedagog-liknande bilderbandsredovisningar av realtidsgräv om liggsår och stans billigaste matkasse. Men hade vi inte kunnat plöja Reddit och 4chan under föredragen hade vi mycket väl av misstag kunnat sova bort hela helgen. Nu satt vi istället och sneglade ner i varsin iPhone 4S och gäspade oss igenom oändliga berättelser om vapenfabriker, transfett och bromancekulturens tårögda omfamningar över ett scoop och ett flak starköl till det oemotståndliga ackompanjemanget av en lågmält smattrande teleprinter.

En sympatisk tanke med Grävseminiariet är barnkalasens fiskdammslogik i samband med prisutdelningen (”alla får påsar!”). Genom att ha ett 100-tal olika kategorier går ingen lottlös utan alla kan bära hem en Guldspade och visa upp för närmaste mellanchef. Särskilt tryggt känns detta förstås för Sveriges Radio som varje år kan vara 100% säkra på att ro hem Guldspaden för riksradio, i konkurrens med Rix MorronZoo och @AndersTimell.

Guldspadefesten blev dock något av en besvikelse, med potatismos och schnitzel från Lidl på menyn och en förlamande förvirring som spred sig efter att guldspadarna blev kvarglömda på annan ort. Ordningen var inte återställd förrän de hämtats med expressbud. Efterfesten hade dock förlåtande drag, som en slags blandning av Åsa-Nisse på Mallorca och Wild Orchid. Vi fick också vid flera tillfällen berätta om ”det nya” som heter internet för några av festens mer än salongsberusade deltagare, som med uppspärrade ögon och hakan vid knäna lyssnade andaktsfullt som vore det högläsning ur Till jordens medelpunkt av Jules Verne.

Nu är det över, mullvadsredaktionernas förstiktigt sekteristiska grävceller, denna blandning av  Team Umizoomi och A-Team, återvänder till det målmedvetna sökandet efter ännu en byråsekreterare som druckit en kopp kaffe med wienerbröd för mycket på någon multinationellt skurkföretags bekostnad. Även #bakjour återgår till det dagliga arbetet, med ett AMEN till @emanuelkarlsten:s tweet från #Gräv12. Vi ses på MEG i Göteborg, #Gräv13!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: