#Viralklådan hjälpte inte – #Tomhylsan avgår!

Bara tre veckor efter sitt stora digitala genombrott – som #viralklådan #Tomhylsan – avgår försvarsminister Sten Tolgfors. Oväntat och chockartat, i synnerhet för alla neoz som såg honom skaka av sig sin ruhrgrå regeringsimage och återfödas som meme på internetz, dokumenterat i en bloggpost på #bakjour och begapat av miljoner och åter miljoner neojournalister:

Hur gick då detta till? #Bakjour ser två förklaringar, som oberoende av varandra eller i kombination troligen blev #Tomhylsan:s fall:

1) Notera statsminister Fredrik Reinfeldts nöjda uppsyn på bilden ovan. Hans statsmannamässiga hållning är förstås ”jättetråkigt, Sten var en mycket kompetent och omtyckt medarbetare i regeringskansliet bla bla bla”, men under ytan sjuder tillfredsställelsen, driven av svartsjuka, över att ÄNTLIGEN satt pinpoint för det spirande bromance-samarbetet mellan #Tomhylsan och mememinister @CarlBildt. De två hade funnit varandra i den digitala verkligheten som statsminister Reinfeldt bara kan ana, som en skiftning, en hägring, långt bortom hans egen tvådimensionella begreppshorisont. På samma sätt som jpeg-jedimästaren @CarlBildt intog Obi Wan Kenobis mästar- och mentorroll för @Expressen:s superneo @niklassvensson, blev han en fadersgestalt och lärare i uråldriga försvars- och stridskonster också för Sten Tolgfors. Som @CarlBildt:s pdf-padawan (myntat av @JohannesKlenell) lärde sig Tolgfors snabbt fånga kulor mellan tänderna, göra vajerstunts utan vajer och böja kommentarstrådar med tankekraft. Statsminister Fredrik Reinfeldt stod förstås vid sidan av denna gemenskap, som tönten som inte fick kliva in i rökrutan på högstadiet. Och tar därför därför med upphöjt lugn och inombords bubblande skadeglädje emot Sten Tolgfors avskedsansökan.

2) Sten Tolgfors verkar inte ha lyssnat tillräckligt på @CarlBildt:s tydliga varningar för världen utanför 4chan, Reddit, Twitter och /r/ShitRedditSays. @CarlBildt:s vinnande filosofi är att aldrig, utom i absolut trängande nöd, lämna viralklådans jaktmarker och gå AFK. Den senaste tiden har #Tomhylsan vid oroande många tillfällen ställt till med presskonferenser (@CarlBildt förordar naturligtvis unconference) där han åter blivit ett välkommet villebråd för #gammelmedie-flocken. Och försatt sig i en situation som inte ens den nybakade jedins magiska krafter kunde bemästra. #Ekot:s bibliotek av dokument märkta HEMLIGT och TOP SECRET blev honom till slut övermäktiga.

 

#Bakjour beklagar givetvis det inträffade, och noterar med sorg i hjärtat att #viralklådan:s magi är bruten, #Tomhylsan är historia, till förmån för den betydligt mer alldagliga hashtaggen #tolgfors som nu trendar i Stockholm. Vi önskar Sten lycka till i framtiden. May the force be with you!

/ @kallekarlsten

UPPDATERAT 29 mars kl 14.15: Nya Ekot-chefen Anne Lagercrantz vältrar sig nu i Tolgfors avgång och Ekots egen förträfflighet i Resumé.

Hon har dock missförstått vissa grundläggande fakta, uppenbara för oss neojournalister: Det var inte Öhmans och Bodins ”hårda arbete under relativt lång tid” som var avgörande, utan deras bromance. Och hade Tolgfors bara lyssnat på @CarlBildt:s råd hade Ekot förgäves kunnat tömma all världens underrättelsedatabaser på hemliga dokument utan att komma åt honom.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: