Berättelsen om #Ekot:s grävgrupp – större än Saudiaffären!

#Gammelmedia ser förstås försvarsminister Sten Tolgfors avgång igår som slutpunkten på ett vanligt gammelmediedrev efter ett vanligt gammelmediegräv. #Bakjour ser något annat, något mycket större. Vi ser en redaktion med uråldriga anor som bestämt sig för att göra det omöjliga, bryta sig ut ur dåtidens tvångströja och bygga sitt varumärke i realtid.

Hur gick det till? Berättelsen om Ekots grävgrupp börjar med dess skapare, den undersökande journalismens Malcolm McLaren, grävchefen Rolf Stengård. Han blandade lika delar male bonding, rockstjärnedrömmar och fäbless för hemliga dokument i sin magiska kittel och formade gammelmediesfärens svar på Sex Pistols, vår tids Dead by April. Daniel Öhman blev dess självklara kraftcentrum och frontfigur, dess Johnny Rotten, och varje detalj i den storartade planen föll direkt på plats. Snart var myten om Ekots grävgrupp större än gruppen själv. Det talades redan från början både om ”skarprättarna” och ”skalpjägarna från #Ekot”. Även om det i gammelmedievärlden säkert är en oomstridd sanning att det var den bombmatta av TOPPHEMLIGA dokument som till slut tvingade försvarsminister Sten Tolgfors ner på knä, så är det för oss neoz en ganska obetydlig detalj. Det viktiga är som sagt hur Ekots grävgrupp med omsorg vårdar sin kloutscore. I tidningen Resumé skriver Daniel Öhman nutidshistoria medan den pågår, som om han aldrig gjort annat.

Vi noterar också att den undersökande journalismen närmar sig neojournalismen på fler än ett sätt. Till skillnad från forntidens stora avslöjare, som Jan Guillou och Peter Bratt, diskreta, ständigt iklädda byråkratens uniformsliknande tagelskjorta, bygger dagens skalpjägare sitt varumärke med rockstjärnans nonchalanta charm, på samma gång lika mycket Bob Geldof som Johnny Rotten.

#Saudivapen är tveklöst grävgruppens magnum opus, det verk som startar med tweetens Madeleinekaka i toppen av denna bloggpost och sedan pågår och pågår tills romansvitens sju delar är fullbordade. Så dags har Ekot publicerat hela FOI:s diarium på webben, ett realtidsdokument som ingen utanför gruppen orkat läsa, men vars inneboende kraft ALLA känner.

Det som glädjer oss mest är att Ekot på neojournalistiskt manér låtit oss följa med på resan, detta är tveklöst definitionen av hur gammelmedia möter framtiden i ett fulländat realtidsgräv:

Vi noterar också att Ekot bytt opartiskhetens tvångströja mot tyckonomins smoking, och äntligen öppet kan visa sin glädje över att ha fällt en tiotaggare, från högsta chefen

… till gruppens medlemmar:

Detta är bara början. Vi ser ett meme födas och fortplanta sig globalt, det är som att uppleva evolutionen och ens eget barns första steg samtidigt. Och Daniel Öhman kan fortsätta leva sin neojournalistiska dröm i realtid, långt från den till patetik gränsande lokalredaktionella verklighet av förskolemjölk och byggnadsnämdens senaste bordläggningar i Sala där han en gång började.

/ @kallekarlsten

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: