ÄNTLIGEN HÄR! P3 Browser – neojournalismens kindergarten!

Bara för en liten stund sen upptäckte @medieprofil, under vår ständigt pågående plöjning av forum och underforum på internetz, rubriken ovan. Den fångade naturligtvis vårt odelade intresse, men fyllde oss samtidigt med en unison och närmast förlamande häpnad, eftersom vi hitills varit övertygade om att The Guardian var en runsten från ön Lindisfarne utanför England, daterad till år 793 e Kr. När vi scannade tråden närmare upptäckte vi dock, till vår besvikelse, att detta var samma typ av gammelmedie-hoax slarvigt förklädd till neojournalism, som vi sett tusentals gånger förut.

Snabbheten, som styr neoz worldwide som en autopilot, har här som synes fått stryka på foten för rättelser, redaktionell jämmer och förslöande eftertanke. Tur då att vi utöver medborgarskap i landet Internet förfogar över med internetcafé kombinerad redaktionslokal i landet Sverige, där neojournalismens blomning närmast kan jämföras med de japanska körsbärsträdens explosionsartade vårprakt. I kölvattnet av #bakjour:s (och #bakjour-konkurrenten #ajour:s) svallvågor guppar lovvärda neoförsök likt livbojar från ”världens mest osänkbara skepp”, #gammelmedie-tankern Titanic 2.0.

Årets rookie på neohimlen är något så oväntat som en gammelmedial grå eminens, som sadlat om, bytt till surfarshorts och Bonos flugbrillor och likt alla andra neoz lever sin dröm: Crowdsourcingens Caligula, VD:s för Sveriges Radio Mats Svegfors.

Mats Svegfors är hjärnan bakom den viktigaste neojournalistiska innovationen sen ENIAC, realtidsdokumentens svar på Uppenbarelseboken, #Medieormen. En bloggbävning som noterade 7.0 på Richterskalan utbröt efter att Mats Svegfors lanserade projektet på youtube:

Men om #Medieormen var en efterlängtad trojansk häst i #gammelmedia:s dionysiskt dekadenta Ilion, så kommer nu uppföljaren som en morgongåva av bibliska proportioner. Mats Svegfors besitter, tycks det, likt en gång Bobby Fischer förmågan att tänka åtskilliga schackpartier i förväg. Hans altruism känner inga gränser när han nu tryggar neojournalismens framtid för generationer framåt genom att skapa neokidsens eget kindergarten, P3 Browser:

Det färdiga resultatet får vi visserligen vänta ytterligare några dagar på, i form av en global viralklådepandemi, men redan smygpremiären lovar gott, efter att pinterestpionjärerna @GaOchLaggDig, @rockspindeln och @emanuelkarlsten lulzifierat etern i en uppdaterad version av Trolltider. Semineodevisen ”man måste lära sig browsa innan man kan powerbrowsa”, ger visserligen #bakjour-gruppen inte mycket för (vi tycker förstås att man skulle tagit konceptet till next level, P3 Powerbrowser, direkt), men det är definitvt flera steg i rätt riktning.

/ @kallekarlsten

UPPDATERAT 10 april kl 00.05: Premiären avklarad, och neokonceptet håller vad det lovar. Förutom att vara superaktuellt (@emanuelkarlsten:s senaste tweet!) bejakar programmet neojournalismens primära skyldighet, att retweeta allt som rör sig (i realtid), och tipsar om hur man kan ha järnkoll på var @SteffoTornquist håller hus, utan att ens behöva backtracka honom:

1 comment

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: