We’re only in it for the klout.

Jan Helin (t v) läxas upp av @kallekarlsten (t h)

Jan Helin (t v) läxas upp av @kallekarlsten (t h)

#Plötsligthänderdet. Framtiden har nu pågått i realtid sedan den 18:e november förra året.

Vissa dagar på #bakjour-redaktionen påminner om dionysiska around-the-clock-4chanfester, andra betraktar vi nedstämt subredditfjärilen i glaskupan i tröst- och rastlös väntan på uppenbarelser.

På nätterna rids vi av tryckpressens mara och vaknar i feberyra, skräckslaget övertygade om att någon hackat sig in på #bakjour och transformerat oss till en utvecklingsblogg på Skövde Nyheter.

Likt SMSias i #gammelmedie-öknen frestas vi dagligen att göra stenar till bröd för att stilla vår hunger, men lika stoiskt som elegant motstår vi varje erbjudande att trycka vår blogg på papper, i trosviss väntan på ett tecken på neojournalismens överlägsenhet. Igår kom det:

Vi har länge anat att @nickenordmark, Uppdrag @granskning:s främste bildrörsbandariljär, varit mer neo än han velat erkänna. Researchar på jobbet. Retweetar som en tok i smyg på fritiden. Till vår gläjde bekräftades dessa misstankar när vi blixtsnabbt powerbrowsat tipset från vår LAN d’Arc:


Lägg märke till tidpunkten: Kl 6:28 PM, det ögonblick när neojournalismen och #gammelmedia i två identiska tweets lämnar medeltiden i bakvattnet och simultant rider chock mot soluppgången med 4chanfradga sprutande ur mungiporna. En för bekännarna lika rörande och vacker som för motståndarna skräckinjagande syn. En framgångssaga att berätta för barnbarnen, i generation efter generation.

Som av en händelse sammanfaller dessa lovande tilldragelser med ännu ett globalt genombrott för #viralklådan. Vi har tidigare i flera bloggposter analyserat vår tids viktigaste realtidsdokument, aitellu:s #twitterbarometern. Den har nu uppgraderats i en heltäckande internationell version, där världen för första gången befinner sig under the influence of the Kloutscore, denna neojournalismens livsluft av 50% syr- och 50% lustgas:

Sent igår kväll utsågs @krohnman, HTML-kodens Hefaistos, i en historisk #bakjour-poll till Sam McKlout, denna högexplosiva blandning av McGyver (tipstack till @schandreas) och Connor McLeod. Denna utnämning syns dessvärre inte när man klickar in på Sveriges topp-10, men vi återfinner däremot idel ädel adel, välkända och extremt inflytelserika neoz:

Memeministern, .jpeg-jedin @CarlBildt följs och utmanas av sin .png-protegé, @Expressen:s Luke Skypewalker @niklassvensson (som träffande beskrivs som en ”rising media star”)…

… och WiFi-väldets wonderboy, @emanuelkarlsten, som inte bara leder realtidsrevolutionen, och äter, andas och sover fram #viralklåda, utan även började twittra politiskt strax efter att Tage Erlander tröttnade och stängde sitt lunarstorm-konto:

Klout är vår tids viktigaste valuta. I tider då de IRL-baserade monetära unionerna liknar Pompejis ruiner står tyckonomins guldmyntfot starkare än någonsin. Neojournalismens ymnighetshorn erbjuder en blancocheck åt alla och envar, en påsgaranti i phishdammen på livets kloutkalas. Listor som denna, http://www.g20influencers.com/, den nya kärnfamiljens virala vagga, bildar fond för framtiden.

Nog finns det mål och mening i vår färd – men det är hajpen, som är mödan värd.

/ @kallekarlsten

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: