#GAMMELMEDIA I CHOCKATTACK – Kriget mot internetz trappas upp!

Framtiden har nu pågått i 159 dagar. I realtid. Det neojournalistiska segertåget är att likna vid en blandning av  X2000, Rocktåget och Jonas Birgerssons föreläsningsturnéer. Och #Gammelmedia:s motoffensiv har snarare påmint om en spin på Centerpartiets ”Det här är Lennart.”-affischer på glättat papper i 50X70-format.

Men den senaste veckan har motgångarna haglat som pop-up-reklamen på en gratisporrsajt. Vi står som Napster-Napoleon i WiFi-Waterloo med lukten av formalin och svartkrut som en Lützendimma, så tät att inte ens en splitterny iPhone 4S har täckning. Neojournalismen befinner sig under siege.

Chocken har ännu inte lagt sig i #bakjour-gruppen. Vi befinner oss just nu mitt i #gammelmedia:s största samordnade attack mot internetz hittills. När vi på tricken häromdagen råkade bläddra upp en kvarglömd och nersolkad papperstidning, anade vi föga att den annons vi slarvigt ögnade var ett järtecken, ett omen om att bildrörsbandariljärernas militära offensiv mot internetz inom kort skulle nå orkanstyrka:

De Nya Moderaterna snodde helt fräckt hela Socialdemokraternas kampanjparlör inför valet 2006, och på samma sätt försöker nu #gammelmedia skamlöst kopiera neojournalismens evangelium, genom att copy pasta #bakjour:s viktigaste budskap och sprida det i sina vulgära kyrkupplagor.

Men detta var bara en försmak av vad som komma skulle. Bara timmar senare gjorde @krohnman oss uppmärksamma på ännu ett exempel på närmast kriminell skräckpropaganda:

Våra värsta farhågor övertrumfades med råge när vi klickade på länken. En trave överdrifter tjockare än Nådiga Luntan presenterades på SVT:s till webbsajt förklädda digitala hålkortsregister:

Att hjärnsubstansen påverkas negativt av att man powerbrowsar 90% av sin vakna tid är förstås lika mycket myt som när gasspistillverkarna gick samman i en lögnspridande kartell mot microvågsugnen, som borde blivit Årets kock redan på 70-talet men istället utmålades som en helvetesmaskin som kunde koka dina barns invälvor inifrån på 25 meters håll:

Även tidigare #gammelmedia-attacker har excellerat i överdrifter, men frågan är om inte detta tar priset. SVT har verkligen inte sparat på krutet i svartmålningen av världens åttonde underverk, internetz. Inte sedan demoniseringen av jazzen har vi sett något liknande:

Men dessa giftpilar hade förstås bara studsat mot den neojournalistiska brandväggen, lika ogenomtränglig som en gång Trojas fästningsverk, om bloggborgen inte utsatts för angrepp även inifrån. Vi ser två tydliga exempel på detta:

1) Den plötsliga metamorfos som neonestorn, @viatören, #ajour-ayatollan @emanuelkarlsten just nu genomgår, från neojournalismens Captain Capslock America, 4chan-Frodo, till #gammelmedial like-lakej. Vi vet just nu inte om det är Jan Helin som hackat hans konto, eller om Tidningsutgivarnas nazgûls helt enkelt lyckats skrämma honom till den här obegripliga twitterdissen:

2) Ifrågasättandet av själva fundamentet i neojournalismen tog sig orimliga proportioner i helgen. Alla vet sedan länge att den virala religionens heliga treenighet utgörs av 1) kloutscore 2) lolcats och 3) bromance.  

Att försöka demaskulinisera internetz är ett generalangrepp på hela penispedagogiken. Och att försöka skriva om vår tids viktigaste realtidsdokument, neojournalismens portalverk #twitterbarometern, är som att skriva om Gamla Testamentet till Ya-Ya-flickornas gudomliga hemligheter.

Utan bromance, inga Brothers in Lulz @AlexSchulman och @calleschulman, ingen svensk humorelit, ingen Gepetto-Pinocchio-relation mellan @CarlBildt och @niklassvensson, inga maskulint ikoniska hashtags som #svpol#svenskatwitter, #killgruppen och #saudivapen.

Och utan bromance, ingen intellektuell problematisering med verkshöjd av begreppet hen, anförd av crowdfundingens Kirkegaard: @niclaswahlgren, understödd av @postlarna @AndersTimell och @RichardHerrey:


Det flerfrontskrig vi ser kan inte jämföras med något annat än neojournalismens Stalingrad. Det är svåra tider, men misströsta inte. Segern är aldrig längre än en retweet bort.

#Bakjour. Always outnumbered. Never outgunned.

/ @kallekarlsten och @neo_lagercrantz

UPPDATERAT 25 april kl 15.45: Den neojournalistiska #bromance-dogmen utsattes under onsdagen för ytterligare ett lömskt bakhåll. Men @cimonlundberg var inte sen till motattack:

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: