FLASH! Tyckonomin starkare än någonsin!

Tyckonomin vinner ny mark, nya anhängare i en rasande takt just nu. Vår tids viktigaste valuta, klouten, står just nu i 100 gånger dollarn, och vi noterar en glädjande trend: Allt fler twittrare väljer att öppet bejaka tyckonomins frigörelseprocess genom att utbrista i ett ”tweetsen är mina egna, inte min arbetsgivares”. Denna förlösande catch phrase är neojournalismens svar på JFK:s ”Ich bin ein Berliner!” och själva tecknet på att man from now on viger sin gärning åt #viralklådan. I realtid:


”Tweetsen är mina egna…” kommer i många skepnader. De är nu så många att vi, om vi blundar, kan höra denna gosskör av nyförlösta neoz skandera sin protest mot researchens och källkritikens slaveri, och vi kan också höra retweetsen rassla som högvinsten i en enarmad bandit på Viking Line. Ingen arbetsgivare står pall för den tsunami av åsikter som nu väller in över internetz:

Men med risk att lägga sordin på tyckandets glädjeyra vill vi dock ta tillfället i akt att avliva en vanlig missuppfattning: Den magiska one-linern, denna trollformel för att lösa tungans band, ”Tweetsen är mina egna, och inte min arbetsgivares”, äger visserligen ett enormt symbolvärde som tyckonomins stridsrop, men i juridisk mening är dess betydelse lika med noll.

Förklaringen är enkel: På internetz är all information fri och gratis. Upphovsrätten upphör att gälla vid närmaste URL och därmed tillhör samtliga tweets som någonsin skrivits det virala samhället som helhet. Ingen äger sina tweets. Sätter du ditt nick som avsändare blir du på sin höjd en av twitters miljontals lantbrevbärare, med en enda klausul i kontraktet: Skyldigheten att sprida obekräftad information med det tyngsta till buds stående medlet, retweeten.

#bakjour-redaktionen har vi en byst över kvinnan som visade vägen, och med önskvärd tydlighet klargjort att informationen i den godispåse som är internetz alltid ska ätas av alla. Men vi noterar dock att retweetens Regina Grande, @cissiwallin, glömt notera att tweetsen är hennes egna och inte hennes arbetsgivares. Vi utgår ifrån att detta kommer att korrigeras inom kort:

Med det sagt talar hennes insatser för neojournalismen dock för sig själva, och för dem sänder vi ständigt denna helgbilagornas Houdini, the url Geller of Internetz, en tacksamhetens tanke. I realtid.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: