Neojournalismens folksjukdomar

Det har talats relativt tyst om de folksjukdomar som sprids via sociala medier. En förklaring kan vara att forskning på området i princip varit bannlyst på grund av forskarvärldens fäbless för faktagranskning och empiri. Men en mer trolig orsak till beröringsskräcken kring de hotande pandemierna är den panik detta skulle skapa under större AFK-sammankomster som #webbdagarna, #SSWC och #webcoast.

#Bakjour-gruppen ser sig dock nödd och tvungen att #prataomdet. Vi måste avtäcka de faror som hotar neojournalismens nybyggare för att kunna säkra framtidens journalism. Vi ikläder oss därför rollen av landet Internets eget 4chanhälsoinstitut, och listar för första gången de vanligaste åkommorna, som sprids likt meme i olika forum och subforum. Känt sedan tidigare (avhandlat i bloggpost på #bakjour) är riskerna med Facebook:

Facebook är måhända det största hotet mot den digitala folkhälsan, men det finns all anledning att höja ett varningens finger för en rad andra hot mot vår tids viktigaste livsstil.

Lulzheimers. @ceciliadjurberg:s uppfattning av att ha drabbats av den vanligaste formen av digital demens är troligen inbillad, ety sjukdomen nästan uteslutande drabbar den kloutbaserade humoreliten. I de tidiga stadierna av sjukdomen, är det mest allmänt accepterade symptomen minnesförlust, och allmän förvirring:

I senare, betydligt allvarligare stadier av sjukdomen är de mest framträdande symptomen att den drabbade komikern väljer bort att dra sina vassaste skämt på sin viktigaste arena, internetz, till förmån för buskisbetonade spoken word-föreställningar på IRL-baserade tiljor. Kvar på nätet blir oändliga uppräkningar av turnédatum och påminnelser om evenemang för de närmast sörjande:Kloutfeldt-Jakobs sjukdom (en: Kloutfeldt-Jakob disease, förkortning: #jjk) är en obotlig hjärnsjukdom, och det finns två eller tre varianter av den, vanligast på Twitter, men förekommer även på Facebook. Den variant som fått störst medial uppmärksamhet är den så kallade galna co-founder-sjukan (mad co-disease).

Erfarenheten visar också att grupptryck försvårar symptombilden och påskyndar sjukdomsförloppet.

En vanlig missuppfattning är att Kloutfeldt-Jakobs sprids i kommentarstrådar och hashtags som #twitterbarometern och #svenskatwitter via virus på det digitala inflytandet, men en större smittkälla är e-coli-bakterier när interneteliten möts under unconference.

Influenca. Vanliga symptom är omfattande inflytningar, och fantomsmärtor efter förlorat kloutvärde. Långvarig sjukdom kan övergå i e-lektrakomplex, och i värsta fall kronisk kloutscorefobi, som ofta yttrar sig genom tvångsmässigt ironiserande över vår tids defintion av digitalt inflytande:Appsjuka. Appsjuka är en vardaglig benämning på ett tillstånd som människor kan komma i när man vistats i en öde trakt med dålig täckning under längre tid och på grund av detta blivit nedstämda. Appsjuka är ingen medicinsk åkomma, men termen är en vedertagen populärdefinition, sponsrad av Apple.

UPPDATERAT 5 juli kl 08.55: Mitt under #Almemedalsveckan kommer signaler om en landsomfattande pandemi: Digidöden. Neoz uppmanas hålla sig inomhus och browsa.

1 comment

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: