Neo – det nya ny

Neo. Smaka på ordet. Med den metalliskt stickande känslan av att slicka på ett batteri blundar du dig tillbaka till framtiden. JOURNALISM 3.0 blinkar i neon för din inre syn. Dock inte hos alla:

Kritiken bygger på en sammanblandning av begreppen neo och ny, vilket naturligtvis har fått och får allvarliga konsekvenser. Neojournalismen är till att börja med INTE samma sak som new journalism, inte alls, snarare tvärtom. New journalism som idé föddes på 60- och 70-talet av ett gäng hårdhudade bakåtsträvare med Hunter S Thompson, Tom Wolfe och Norman Mailer i spetsen, med det uttalade målet att fängsla journalismens eteriska väsen i halvfranska band och en närmast homerisk språkdräkt. ”You gav new a bad name”, är historiens obarmhärtiga dom över projektet.

 

Och ordet ny har alltid fört en problematisk tillvaro.

The New Deal var ju superny när den lanserades av Frankling D Roosevelt 1933, men var 1938 lika fräsch som ett King of the Day Meal på Burger King på Centralen i Stockholm.

När Nya Världen avtäcktes, på grund av lika delar slumpens skördar och Cristofer Columbus frånvarotimmar på navigationskursen hos köpmannaföreningen i Genua, då var den förstås lika ny som ett nyfött barn, men bara årtionden senare lika gammal som kontinentaldriften.

Moderaternas Karl Rove, Per Schlingmann, står nu inför sitt livs första motgång, och största utmaning, hur Nya Moderaterna ska kunna fortsätta vara nya när alla kan se att de är lika lastgamla som motboken och lika renons på nyheter som Digiloo-turnéen. Alternativen: Antingen Gamla Nya Moderaterna, eller Nyare Moderaterna. Eller Nygamla Moderaterna. Vis av erfarenhet tycks det sistnämnda vara den enda framkomliga vägen, då den ende som lyckats hålla begreppet ”ny” lika intakt som Fort Knox är Bosse Larsson, som körde sitt koncept som en dragster genom nästan två decennier.

Men ny är inget man får, det är något man förtjänar. Som det heter i visan: ”You’ve got big dreams? You want new? Well, new costs. And right here is where you start paying – in klout!” Och de ovan beskrivna inneboende problemen i ordet ny har på senare tid startat en veritabal huggsexa om det uppgraderade begreppet SUPERNYTT:Med det sagt låter nyneoism väldigt lockande. Too bad, @frick, att och © inte existerar på nätet. Så vi snor det. Ev med cred.

/ @kallekarlsten

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: