Landet Internet kartlagt – i realtid!

Om någon bygger sitt varumärke i realtid, och ingen ser det, finns det då? (från engelskan: If someone is building a brand in realtime, and no one can see it, is it a fuckin’ waste?) En mycket intressant fråga, tycker vi i #bakjour-gruppen. Vi är samtidigt mycket glada och mycket bekymrade över @intellecta:s omfattande kartläggning av landet Internet, #twittercensus, som nu visar att det finns i runda slängar 100 miljoner svenska twitterkonton.

Att horder av nybyggare koloniserar den oförstörda prärie av fri information som ligger som ett smörgåsbord framför oss, bara en URL bort, är förstås enbart glädjande. Titta noga på toppsiffran i diagrammet nedan och konstatera att landet Internet kommer att erkännas som självständig stat och allt pappersvänderi överordnad autonomi av ett enigt FN innan svensson knäcker sitt första tacoskal på fredag:

Det finns många intressanta iakttagelser att göra i det realtidsbaserade universat som @intellecta har skapa i form av en graph. Här nedan ser ni till exempel hur neojournalismen i form av @kwasbeb och @bakjour svävar fritt in the land of the free, samtidigt som den är mjukt inbäddad som en CNN-reporter under Kuwaitkriget, mitt i den varma gemenskapen som är Twitter:

Lägg särskilt märke till det kraftfält som omger neosatelliterna (@kwasbeb, @bakjour och framför allt The Rocketeer of Retweet @niklassvensson). Kloutstyrkan kan jämföras med upp till 100 miljoner e-lektromagneter, och för en otränad bildrörsbandariljär eller #gammelmedie-gamäng är det förenat med direkt livsfara att inträda i denna dead zone, the magic force of the .jpeg-jedis.

Samtidigt när vi en gnagande oro över denna människans iver att försöka tämja naturens krafter. Att dämma upp detta Niagarafall av obekräftad information, kapsla in dess otyglade mystik i en billig ask Alla-hjärtans-dag-choklad från Lidl är vansinne, och ett vanskligt företag. Att mäta sina krafter med vår tids viktigaste frihetsrörelse är likt kapten Ahabs kamp mot Moby Dick meningslöst och dömt att misslyckas. #viralklådan, lika livsavgörande som krognattens mosbricka, är landet Internets arabiska vår, som likt en minut-för-minut-rapportering på aftonbladet.se lägger #gammelmedie-protektoratenunder sig, ett efter ett. Mullret av bloggbävningen rullar över nedsläckta redaktionsgolv, endast ackompanjerad av plötsliga utbrott av bakelittelefonernas ödsliga skrällande.

Klouten, fångad i blyerts av 4charles Darwin 1859

Klouten, fångad i blyerts av 4charles Darwin 1859

Nobody puts my #bakjour in the corner. Neojournalismen är född fri, och ska dö fri. Klouten är ett skyggt, mestadels nattaktivt och fridlyst djur, vår tids enhörning. Den är beskriven i supermodernismens språkdräkt i 4charles Baudelaires ”Les Fleurs du mem” och behöver sin fredome som den nätburna rojalistiska yran behöver sin @ebbavonsydow. En enda gång är den dokumenterad på bild, fångad i flykten i 4charles Darwins lilla blyertsteckning från en exkursion i otrampad twerräng redan 1859.Så låt oss alla handskas varsamt med den karta över den Nya Världen som @intellecta tagit fram. Den leder både bort och hem. Alltmedan medborgarna i landet Internet bygger tusentals nya varumärken, som storslagna stalinistiska monument över vår tid, i patinerad brons. I realtid.

/ @kallekarlsten

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: