NEOGALA! Vi utser Retweeter of the Year!

Det är verkligen på tiden att neojournalismen får sin egen gala. TV4 har alltför länge haft ensamrätt på att klä upp sina största kändisprofiler i festlig stass och ansträngda leenden för att sedan blanda gråtmilda reportage med barn och söta djur (#gammelmedia:s lolcats) med knappt sändbar buskis och Brolle Jr.

#Bakjour tar därför saken i egna händer och under parollen Utan retweeten stannar Sverige lanserar vi Copy+Paste Awards. Vi startar i liten skala med ett enda pris, men också det enda som överhuvudtaget känns meningsfullt att dela ut: Retweeter of the Year, #viralklådan:s svar på Polarpriset och filmvärldens Oscar (i folkmun kallas Retweeter of the Year för ”en Ilmar”). Ur stadgarna:

”För ovärderliga insatser i neojournalismens tjänst, genom att utan tvekan och eftertanke sprida obekräftad infomation i en aldrig tidigare skådad omfattning.”

Definitionen av ”retweet” innefattar dock inte självskryt, varför hela den svenska humoreliten tyvärr inte kan nomineras till priset. Eftersom #bakjour saknar affärsmodell utgår ingen prissumma, men vinnaren kommer att erhålla ett finfint diplom i .pdf-format att ladda ner från #bakjour-bloggen.

Här följer de nominerade med juryns motivering:

@cissiwallin
Den enda nu levande människa som kan blinka fram en retweet. Om obekräftad information var en sked skulle @cissiwallin kunna knyta ihop den med tankekraft. I hennes flöde är kvantitet och kvalité siamesiska tvillingar och med de bevingade orden: ”En rasist ibland oss” skapade helgnyheternas Houdini det alla drömmer om  – en manualretweet som skiner ikapp med akrylamidlarmet, alla dekret från socialstyrelsen någonsin, och @CarolaOfficial:s USA-lansering.

@bgbodin & @ohmandaniel
”Sanningsfällarbranschens” Jeeves & Wooster har under de senaste månaderna varit pojkarna på allas läppar. Förutom ministeravgångar, blottlagda oegentligheter har deras strid för att killar ska få göra saker tillsammans tvingat UNESCO att föra upp bromancekulturen på världsarvslistan. ”Regeringen kan inte andas ut” sa @danielohman i en redan klassisk den-lilla-människan-mot-överheten-intervju för ett tag sedan. Vad han egentligen menade var att ingen kan andas ut, någonsin. Och han fick rätt. För då nästan alla redan tröttnat på vapenhandlandet med diktaturer och vill browsa meme ifred har dessa diktafondemagoger med sitt vindsnabba retweetande sett till att hashtaggen #saudivapen befinner sig i ett evigt presens.

@kdriks
En gammal sanning är att kristdemokratiska värderingar på internet är lika sällsynta som halalslaktande Sverigedemokrater.
Men detta bekommer inte @kdriks som besitts av Sveriges vassaste kommunikationsavdelning som likt powerbrowsande tryffelsvin kan hitta värdekonservativa tweets långt, långt ner i den socialliberala mylla som är twitter.

@cimonlundberg
Efter penicillinet, IPA:n och wifi:n är #killgruppen det viktigaste som hänt mänskligheten. Men det är långt ifrån ett självspelande piano så därför är chippendalekulturens självutnämnde kristusgestalt själva @cimonlundberg en garant för att denna livsavgörande gospel ska spridas till massorna. De som har känt lukten av han retweets beskriver doften som en blandning av mysk, Chuck Norris och Ernst Kirschsteiger.

@emanuelkarlsten
Med orden ”alla är journalister” satte internets portalfigur extraordinaire @emanuelkarlsten fingret på realtidens puls. Men vad @aturken utelämnade var givetvis att vi alla genom retweeten också blivit konsekvensneutralitetens korsriddare.
Utan honom vore retweeten en marginalföreteelse liknande morgonandakten i P1. Men med @emanuelkarlsten har rt:n blivit en folkrörelse som bland annat transformerat Melodifestivalen från sunkig familjeunderhållning i etern till #mel2012, ett självlysande hologram i den digitala evighet vi kallar nu.

@auto_porn_bot
Porrboternas urmoder. En AI som kan spåra könsord på interkontinentala avstånd. En specialintressets drönare som har förmågan att leta sig in i och ta över vilken hashtag som helst och som inte tvekar en sekund för att göra det.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: