FLASH! Statsministern: ”Våga vägra internetz!”

Som vanligt har @ftonbladet, som traditionen bjuder, fått ännu en neojouornalistisk kioskvältare om bakfoten och grovt missbedömt uppsåtet med statsminister Fredrik Reinfeldts twitterkonto.

Så här ligger det till, egentligen: En hjälpsam neo tröttnade på att se Sveriges regering hamna i det virala bakvattnet och ville göra en insats genom att starta ett twitterkonto åt statsministern. Neojournalismen krattade därmed manegen för en grupp av statsråd som alltmer uppenbart akterseglats i den ständigt pågående Reddit-regattan, med det (visserligen lysande) undantaget @CarlBildt, myspacemusketör, kloutkalif och digital världsmedborgare extraordinaire.

I ivern att göra en insats för framtiden spöktwittrade dock denna anonyma neo lite väl vidlyftigt (”Gorbatjov är död!”) i Reinfeldts namn, vilket troligen snöpte välviljan från Rosenbad, som svarade med oförstående och irritation:

Den verkliga anledningen till statsministerns ovilja att möta framtiden med vidöppen blick och ofläckad viral persona kan dock anas i skärmdumpen ovan (supertwittraren!). I regeringen finns en tyst överenskommelse att aldrig, ALDRIG begå den onämnbara dödssynden att utmana @CarlBildt på den virtuella tjurfäktningsarena där han är evig och ohotad mp3-matador. Gränsen som inte får överträdas av ett annat statsråd är så tydligt kritad på golvet att den lika gärna kunde utgöra scenografin i Lars von Triers Dogville (därför går internetz inom Statsrådsberedningen under namnet ”Medium Size Dogville”).

För att markera denna oskrivna lag tvingade @CarlBildt för ca 12 timmar sedan den neojournalistiske initiativtagaren till statsministerns inträdesbiljett till viralklådans varma famn att falskeligen outa sig själv som huvudkaraktären Mikael Blomqvist i den italienska översättningen av Män som hatar kvinnor:

Viralklådan är journalismens maskeradbal. Om #gammelmedia nu en gång för alla kunde släppa den källkritiska sargen och kasta sig ut i ett digitalt fritt fall skulle vi troligen slippa tröttsamt tröskande om ”falska identiteter” och ”kapade konton”. Konungen är död – leve konungen!

/ @medieprofil

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: