FLASH! #Ajour-grundare i dåligt sällskap!

Att tävla med #gammelmedia på deras villkor är livsfarligt. Att acceptera motståndarens spelregler är som att vara Stålmannen och smula ner kryptoniten direkt i frukostfilen, eller att simma 100 fritt mot Michael Phelps i slalompjäxor. Alla neoz vet om detta. Men då och då är det ändå någon enstaka som begår det fatala misstaget.

Det kan hända den bäste. Och det varnande exemplet är att det är precis vad som hände #ajour-amiralen @emanuelkarlsten. Hans lilla experiment i tryckpressmiljö slutade i intet, i ruelse, i att bli omsprungen av Svenska Dagbladet:

Redan upplägget är klumpigt och medeltida på ett för #gammelmedia signifikativt vis. Att sätta en GPS på ett stulet objekt är förstås lönlöst i en neojournalistisk kontext, eftersom det förutsätter att det finns stulen egendom, och det i sin tur förutsätter att det finns äganderätt.

Alla neoz vet att allt på internetz är fritt och gratis, och att det enda motkravet till fri tillgång till viralklådans smörgåsbord är att man hjälper till att sprida. Retweeta först, fråga sen. Om det fanns cyklar på internet och man satte GPS på en av dem, vilken som helst, skulle den byta ”ägare” snabbare än Clabbe af Geijerstam reciterar telefonkatalogen. Att sätta GPS:en på en av @jonas_gardell:s eller @CarlBildt:s tweets skulle däremot vara högintressant, och en välgrundad gissning är att den skulle uppföra sig som en flipperkula i evigt och globalt frispel.

Det är också uppenbart att @emanuelkarlsten:s experiment med #gammelmedia desarmerat hans socialmediala superkrafter. Hans uppsåt, att lära sig tänka som fienden, verkar ha smittat ner honom med källkritik och research, lika säkert som en dagisfröken får magsjuka varje vår.

Frågan om vad som händer när den ostoppbara kraften hos neojournalismen träffar det orubbliga objektet #gammelmedia har inget givet svar. Men ledtrådar finns helt säkert i skärmdumpen ovan.

Don’t try this at home!

UPPDATERAT 28 maj kl 08.00: Även #ajour-kollegan @UlfBjereld verkar ha smittats av trycksvärtan, och vänder nu neojournalismen ryggen genom att förminska viralklådans kraft:

Låt oss poängtera att en twitterstorm aldrig understiger styv kuling i styrka. En  tittar/läsarstorm av standardkaraktär (t ex efter att Rikard Palm skaffat/rakat av mustaschen, eller Göteborgs-Posten tipsat om ålrecept) snittar någonstans mellan laber och frisk bris.
Och då både @LasseKroner och @charliesheen finns på twitter framstår argumentet att twitterstormar inte skulle vara ”folkliga” som närmast löjeväckande.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: