FLASH!!! #AlltidNyheter tar ner skylten – #Ajour reser sig på nio!

Framtiden är stadd i förändring.

En kaotisk trosuppfattning som neoz alltid sällat sig till förvisso, men idag skakar eftervärlden mer än vanligt.

Världen vaknar idag till den första morgonen utan #AlltidNyheter. När det licensfinansierade powerbrowseprojektets ”On air”-skylt igår slocknade efter ett drygt halvår, gick det en susning genom Mediesverige. Det behövs inte mer än två öron och ett twitterkonto för att förstå att Sveriges radio därmed släckt sin enda pannlampa i den #gammelmediala nattorientering som är internetz.

Mats @Radiochefen Svegfors neovision var lika framsynt som den var modig. Att ställa sig i ett rum fyllt med diktafondemagoger och säga ”I have a dream” krävde stake. Att i samma rum med sanningsfällare måla framtiden i ettor och nollor – en journalistisk utopi där researchers spärrats in och tanken tillåts vara fri, där IRL blivit URL och där neutral bytts ut mot neotral – för ett företag som just gått över från häst- till bilbud var ett anförande av nästan Gallileiska proportioner.

Men precis som en gång Gallileo, stötte neonestorn hårt motstånd. Kyrkans män hävdade att detta gick stick i stäv med Morgonandakten i P1:s läror och fick snabbt medhåll av eteremirerna och FM-falangisterna.

Bakåtsträvarna var alltför många i antal för att ro projektet i hamn i dess ursprungligt tänkta form och det hela slutade med en kompromiss av tidsbestämd natur. Kvar blev taltidningsestetiken, researchen och en antifuturistisk webbdesign, ärvd från Kooperativa Förbundet…


… men pdf-patriarken Svegfors gick inte lottlös ur striden. Inledningsvis försökte SR:s kamrerer dränka projektet i pengar, och därmed underminera neopotentialen. Men @Radiochefen förfäktade idén om att all bra journalistik är gratis, så de sju månaderna kostade inte en krona. En kontroversiell uppfattning i en organisation som gladeligen betalade 100 miljoner kronor för att binda upp rättigheterna av ytterligare en säsong av Ring P1. Och där SR tidigare förlitat sig på word-to-mouth-traditionen, där radioprogram återberättades av närmaste minnesgoda sänggrannen på landets hospice-avdelningar, hände allt plötsligt på interwebz!

I en rask utvärdering listar vi här för- och nackdelar med SR:s neosatsning:

+ Redaktionen har plöjt och trålat internetz med en frekvens och i en omfattning som endast motsvaras av @auto_porn_bot:s rastlösa jakt på köns- och F-ord. Med radarpar av sociala medier-korrespondenter (först @yasmineSR och @bisonblog, senare @yasmineSR och @kwasbeb) som målsökande drönare, ständigt svävande med total överblick för informationssamhället, avgränsades de blinda fläckarna till ett absolut minimum.

Trots projektets lovvärda ansats att inte sända en enda sekund radio i FM, valde man ändå att trötta nätpubliken med talk radio. Den noise pollution, som på håll låter som en blandning av den outhärdligt snattrande arbetsmiljön i undulatavdelningen på en zooaffär och Spanarnas malande småprat i P1, av och för mentala ålderspensionärer, hamnar definitivt på minuskontot.

Nu är #AlltidNyheter historia. Neoz världen över uppmanas att bära svart sorgband under juni månad. Mourning becomes Electronic Media! Ett enda chip undgick den totala utplåningen av framtiden – det ligger i ett Franz Jäger-skåp i verklighetens Cyberdyne, direktionsvåningen i Radiohuset på Gärdet, i form av #P3browser.

For those about to #P3browse, we salute you!

Men veckans melodikryss går inte enbart i moll. För ur askan av #alltidnyheter, pingdynastins Pompejii, reser sig en nyhet som fågeln Fenix: Den förlorade sonen @kwasbeb återvänder till fadershuset!

#ajour will rise again.

Hasta la vista baby!

/ @neo_lagercrantz och @kallekarlsten

Annonser
1 comment

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: