FLASH!!! 2012 är klouten hetare än någonsin

Näst efter pensionen är den betalda semestern neojournalismens bästa vän. För få saker avfolkar #gammelmediegrottorna @aftonbladet, @svt och @dagensnyheter lika effektivt som sommarens träningsoverallsförsedda löfte om rosé och grill. För neojournalismen innebär det att internetz för några månader inte fylls till bandbredden av mediehusens handmålade gobelänger.

Dagens Svd-löp
Dagens Svd-löp. Foto: Internet
Neojournalistiken tar däremot inte semester, dels för att vi aldrig låtit oss spärras in i affärsmodellens Alcatraz, dels för sommaren är stekhet för varenda neo med självaktning.
Personliga varumärken går ju som bekant inte att bygga i dåtid och memminister @carlbildt:s tweets retweetas inte av sig självt (ännu!).
Neoz vet detta och gör därför vad de gjort varje sommar sen urminnes tider. Lastar bilen full med joltcola, reservbatterier, mobila bredband och de gör sig redo för kloutläger.

Generationer av neoz har lärt känna klouten genom lägereldens gemenskap, där man bakar sitt pinterestbröd direkt på gridden och lär sig knyta en oklanderlig pollstek.

Klouten upptäcktes först på 1800-talet (men är utan tvekan äldre än så) och demoniserades av gammelmedielakejerna i filmindustrin i klassiska Kloutmonstret från Svarta lagunen från 1923. Och ända fram i vår tid använder gammelmediejournalister historier om kloutmonstret för att skrämma sina barn till lydnad.

Men för neoz är det annorlunda. Vi vet att klouten är kittet som håller samman internet och precis som energin på Avatar som flödar genom allt på Pandora, är klouten den digitala communityns själva livsluft.

Detta upptäcktes först i slutet av 1800-talet av den brittiske Microsoft officern Robert Baden-Powellbrowser som under årtionden i Indien studerat österlandets läror lärt sig hur man med internets hjälp kunde tygla kloutens kraft och använda dess styrka för gott.

Väl hemma i England skrev han realtidsdokumentet Klouting for boys där tankar om disciplin, friluftsliv och digitalt värdeskapande kom att bli det fundament, den digitala plattform på vilken neoizmen kunde växa sig stark.

Lägret som arrangerades i England blev en omedelbar succé och den första neoarmén var ett faktum.

Även den svenska kloutkåren har långa anor och redan 1910 släpptes den första generationen av unga pojkar och flickor utrustade med blott en iPad ut på grönbete i det sociala medielandskapet och tilläts knyta bredband för livet. Många menar att det var när Per-Albin Hansson såg glädjen och kraften i dessa neoz som han lanserade idén om folkhemnet.se.

Men trots sin långa historia har det stora genombrottet låtit vänta på sig och egentligen är det först i år som kloutingen på allvar ser ut att få ett genomslag i de breda folklagren.
Och vi har, för att tala med diktafon-dronten Ingvar Lunarstorm, hittat tre tecken på detta:

1. Tevedeckaren McCloud återuppstår som McKlout med vår egen @krohnman i huvudrollen.

2. Wes Andersons kloutkomedi Moonrise kingdome öppnade filmfestivalen i Cannes och är redan en kultklassiker bland både trycksvärstetalibaner och kloutingveteraner.

3. I sommar står de svenska kloutlägren som spön i backen.

Igår förvandlades Yasurgis på Hasseludden till neojournalismens Shangri-la när det sedan flera månader emotsedda #24HBC går av stapeln. På denna blandning av en jamboree och Ung företagsamhetsmässan i Gnosjö ska japansk avslappning och monsterhack resultera i ett bonanza av digitalt häleri. En rå form av kreativitet som redan resulterat i Shrtnws, en fräck stöld av rewritekonceptet Readers Digest, föregångaren till #ajour.

Senare i sommar kommer också neoz att vallfärda till #SSWC, internetz motsvarighet till Woodstock där sinnesutvidgande LED-trippar kommer ge gamla som unga minnen, mem och men för livet.

Kort sagt: Sommaren går i kloutens tecken och redan nu planeras världens hittills största kloutläger 2013 då neojournalismens epicentrum #Sjöstan, under ledning av kloutkalifen @niklassvensson, Tweetdecktsaren @carlbildt och hedersmedlemmen hans kungliga höghastighet Carl XVI Gustaf, förvandlas till det digitala värdeskapandets Kloutdike.

Var Reddit – Alltid reddit!

/@neo_lagercrantz

Fotnot: Det finns liknande organisationer som kloutkåren, till dem räknas bland andra den pacifistiska organisationen World of woodcraft folk.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: