Regeringen – öppnare än någonsin!

Ibland blir det pinsamt tydligt att tiden sprungit ifrån #gammelmedia, likt en USBain Bolt eller en .zipastian Coe. Vi upptäckte under en stunds slösurfning i interwebz naturaliekabinett, http://sverigesradio.se/, att diktafondemagogernas svar på #bakjour, @Medierna, avslöjat att Regeringen inte längre lämnar ut allmänna handlingar, man har låst sitt diarium och slängt bort nyckeln, och därmed plomberat yttrandefriheten en gång för alla.

Slutsats: Regeringen sluter sig för insyn. Ingenting kunde vara felaktigare. Regeringen har aldrig varit öppnare än den är idag. Likt ett hologram av Per Oscarsson i Hylands hörna droppar departementen plagg efter plagg tills hela Sveriges ytterst ansvariga maktapparat står där i bara mässingen. Detta kommer naturligtvis som en total överraskning för @Medierna, men vi ska nu grafiskt åtskådliggöra världens mest transparenta regim.

Diariernas tid är förbi. Ärendelistorna har skickats till Visby, till Fornsalens runstensavdelning för analys och montering. Näringsdepartementet öppnar sig som en orkidé på Facebook

… och Försvarsdepartementet har lagt samtliga handlingar i .pdf hos Ekots grävgrupp:


Men juvelen i Regeringens öppenhetskrona är förstås utrikesminister @CarlBildt:s twitterkonto, vår tids viktigaste realtidsdokument. Flödet är världspolitikens 4sq, viralklådans svar på den inre monologen i James Joyces Ulysses, eller ett studiebesök i huvudet på John Malkovich. Det står var medborgare fritt att följa Utrikesdepartementets inre och yttre resa, ständigt uppkopplade på @CarlBildt:s smaklökar i jakt på nya kulinariska upplevelser (Touch of Taste from bing.com)…

I självutlämnande verbala snapshots kan medborgarna läsa om hur @CarlBildt tårögt lyssnar till Aung San Suu Kyis möte med den tillträdande världsbankschefen Bono i Oslo, för att fyra tweets senare få följa med på fredsbevarande exkursion i Libanon.

Öppenhet i all ära, men den största vinsten är förstås internets framtvingande av moderna umgängesformer mellan toppolitiker och neojournalismens frontrunners

… umgängesformer doppade från topp till tå i bromancekulturens floden Styx. Det tydligaste exemplet, alltjämt lockropen från @Expressen:s @niklassvensson till @CarlBildt, ett slags digitalt male bondingens afrodisiakum, alfahannar emellan:

Med detta sagt: Regeringen har ALDRIG varit öppnare. @Medierna får sätta sig med bakläxan, och återkomma med en rättelse. Gärna i .pdf-format.

/ @kallekarlsten

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: