SvD slår tillbaka efter Vakna!-skandalen: ”Bråka med ngn annan!”

En mindre twitterorkan blåste igår hatten av #gammelmedia:s blå band Svenska Dagbladet. Den feodala redaktionen, vars gimmick är att låta ledarsidan axla manteln efter En ding ding värld, har utsatts för en digital belägring efter beslutet att låta hela tidningen besjälas och bestyckas med artiklar av typen Chris gifte sig med sin gitarr, Oljeborren öppnade portarna till helvetet – släppte ut djävulen och Dinosaurierna utrotade sig själva – med krocklekar, hämtade direkt ur nya helgbilagan Vakna!

Nu slår SvD, och redaktionschefen Martin @MJSvD Jönsson, tillbaka med det äldsta tricket i #gammelmedie-boken:

@MJSvD gör dock misstaget att trampa neomark med argument som förutsätter att man har affärsmodell. I en värld där all journalism är gratis existerar inte ett gammaltestamentligt begrepp som ”semester” vilket blev pinsamt tydligt när kritikerna helt sonika struntade i/inte förstod hinten:

I paniken som uppstår börjar den tidigare så självsäkre prasselpresspatronen @MJSvD trassla in sig i sin egen semesterersättning och i ett desperat försök att återta initiativet …

… lyckas han istället punktera härskartekniken rätta andras stavfel offentligt (stadsminister!) med ett eget (ansvarsmässogt!)

Det visar sig alltså att metamorfosen till neojournalism inte gick som en dans för Svenska Dagbladet. Viralklådans blazer är fortfarande åtskilliga nummer för stor. Men håll ut! Att göra Jehovas Vittnens svar på Råd & Rön, Vakna!, till sin helgbilaga var ett snudd på genialt sätt att kasta källkritikens ballast överbord och låta svd.se likt den Flygande Holländaren ljudlöst flyta in i tyckonomins trolska dis.

Återstår nu att se om det räcker, eller om man får byta namn till Yrvakna! To be continued.

/ @kallekarlsten

Annonser
2 comments

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: