”Jag blev blockad av Svenska Dagbladet!” – Vittnesmål sprids under @MJSvD:s semester!

Alltmedan Svenska Dagbladets redaktionschef Martin @MJSvD Jönsson lever #gammelmedie-liv och dubbelnjuter ledighet och förvärvet av helgbilagan Vakna! gnisslar kritikerna tänder på twitter. Sista spåret av @MJSvD i sociala medier är hans jovialiska uppsyn på profilbilden och två tweets där han rullar ut digitala taggtråd vid gränsen till sin egen privatlivets semesterhelgd.

Under tiden skjuter Svenska Dagbladets antagonister in sig på hans akilleshälar: Det omvittnat dåliga humöret och hans vana att blocka bort otrevligheter i form av kritik och irriterande frågor. Här börjar vittnesmålen samlas på hög, i realtid:

Den anckarströmska sammansvärjning ni ser i skärmdumpen ovan missar dock en viktig detalj, kung Martins trumfkort i form av en nyskriven klausul i Svenska Dagbladets stadgar: ALL REKLAM ÄR BRA REKLAM. Detta är numera tidningens allt överskuggande rättesnöre, vilket märks i varje spaltcentimeter från ledarsidan till helgbilagan Vakna! Här är även twitterblockande en viktig pusselbit i den framtidsanpassade marknadsföringsstrategin som helhet:

En av dem som blockats av SvD:s 4chan-furie är alltså chefen för Dagens Nyheters ledarredaktion Peter Wolodarski, efter oförsiktigt skämt om Svenska Dagbladets presstöd. Blockning av meningsmotståndare är en nedärvd instinkt bland neojournalister, ett beteende för att sätta sig i respekt, motsvarande när en varg reser ragg, stryker öronen bakåt och visar tandhalsarna, eller när random tonåring pissar revir kring 3-mannatältet i Roskilde eller Hultsfred. Eller @CarlBildt:s förfinade metoder att skrämma journalister med gladlynt högmod, ett ovanligt välutvecklat napoleonkomplex, medeltida vokabulär och konsekvent tilltal med journalistens förnamn.

Erfarenheten talar också för att @MJSvD:s ivriga blockande är det nya svarta i kretsar som kan medie- och PR-logik. Ett färskt exempel är #bakjour-utmanaren #ajour:s trippelblock av #bakjour, något som numera är allmänt omvittnat som det enda raka i den stundtals smutsiga kampen om klick och klout:

Det finns dock all anledning för @MJSvD att inte luta sig alltför långt tillbaka i brassestolen och segervisst dåsa med en Läckberg-deckare under näsan. Kloutkårens kurirer sprider just nu, som mjältbrand i dagvattenbrunnar, ryktet om hans ogina avspisande av bredbandsburna bråkmakare till alla som orkar lyssna. Om strategin är att etablera hashtaggen #blockadavMJSvD, och om denna strategi lyckas, är kampen mellan svd.se och resten av internetz åter en öppen historia.

Place your bets! Vi har #bakjour.

/ @kallekarlsten

Annonser
1 kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: