GRIDDSLANTEN – ladda hem som skrivbordsunderlägg!

1885 ställdes August Malmströms Grindslanten ut för allra första gången på Konstakademiens utställning i Stockholm. 1887 publicerades en xylografisk reproduktion i kalendern Polstjernan, signerad ”W. Meyer” (Wilhelm Meyer). Karl Wåhlin kallade målningen  ”ett ypperligt prof på konstnärens förmåga.

I kalendern Svea samma år reproducerades målningen som autotypi, en svartvit fotografisk reproduktion, ännu en xylografi publicerades i tidskriften Förr och nu 1888, och 1905 trycktes en reproduktion i färg i jultidningen Midvinter. Den svenska konsthistoriens hade fått sitt första meme, och Grindslanten fanns under 1900-talets första decennium i 87% av alla svenska hem, i 67% av fallen hängande i en billig ram ovanför den obeskrivligt obekväma bäddsoffan i köket.

#Bakjour kan nu presentera neojournalismen egen Grindslanten: GRIDDSLANTEN, utförd i Lego av @beta75. Medan #gammelmedia inte övergivit 1800-talets spridningsstrategier och fortfarande trycker upp sina konstnärliga portalverk i form av autotypier och xylografier i små och stora kyrkupplagor, sprider vi det avantgardistiska och postnaivistiska porträttet av #bakjour-grundaren @kallekarlsten med vindens hastighet och viralklådans A-post till världens alla neohushåll.

Vänligen ladda hem som skrivbordsunderlägg!

/ @medieprofil

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: