FLASH! Antineojournalismen sprider sig – till politiken!

När vi sjösatte #bakjour i november förra året var vi fortfarande helt övertygade om att neojournalismen i eget majestät skulle regera galaxen Interwebz för årtionden framåt medan prasselpresspatroner, diktafondemagoger och bildrörsbandariljärer enträget försökte lära sig göra upp eld med flintstenar och måla streckgubbar med djurblod på betongväggarna i Bonnierhusets källare.

Men: Plötsligt hände det. #Gammelmedia visade sig vara en inte fullt lika obildbar och oformlig massa som vi trodde. @TidningenMetro bevisade motsatsen när de under @lisamagnusson:s vingars beskydd publicerar ett meme bara 3 dagar efter att det exploderat som en handgranat på nätet.

Skribenten själv var dock inte odelat positiv till att bli utmålad som omstörtare och gränsöverskridare i #gammelmedie-kontexten, och ville istället ifrågasätta definitionen av ”gammelmedia”.

Det är mycket problematiskt när neoz som gör pionjära och pansarbrytande insatser för neojournalismen vägrar uppträda som goda förebilder. Lika problematiskt är det när en viktig viralklådans tummelplats som #Almemedalen i Visby ägnar en hel söndag åt en rörelse som till sin natur är antineo. Efter Sverigedemokraternas partiledare @jimmieakesson:s tal står det bortom allt rimligt tvivel att han och hans parti längtar tillbaka…

… till en tid då en dator var stor som genomsnittlig övernattningslägenhet, då en primitiv föregångare till internetz såg ut så här…

… och det närmaste ett meme man kommit var när Lennart Hyland lanserade Frufridagen i Karusellen 1954, och oron för att de svenska männens kökstjänst under en dag skulle svälta ihjäl en hel generation barn, den oron fortplantade sig som en elchock genom folklagren.

Antineojournalismen måste bekämpas. De vill bygga samtiden i bakelit. Vi vill bygga våra varumärken i realtid. För att understryka vikten av att, som @lisamagnusson i @tidningenMetro, föregå med gott exempel, även när det handlar om att servera ett tre dagar gammalt meme, marinerat i trycksvärta, till frukostkaffet, röstar vi om det bästa Dan någonsin har sagt. Håll tillgodo!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: