ANALYS: Politik är att ligga! – #Almemedalen:s folk lajkar nyckelparty på stranden!

Det var i och för sig bara en tidsfråga, men här har ni bildbeviset på att undervegetionen av Svenskt Näringsliv hann börja med hasthags före #gammelmedia (tipstack till @karllinder):

Med det sagt är det hög tid att sammanfatta #Almemedalsveckan 2012. Och precis som alla andra år, och precis som Stockholmsveckan i Båstad handlar om tennis för ingen annan än Björn Hellberg, så finns det för det församlade pollitikerkonglomeratetet i #Almemedalen endast ett mål: Att få ligga.

Eftersom alla närvarande är ute efter samma sak lägger partistrategerna ner så lite finess och arbete som möjligt på förförelsekonsten, som är lite av en blandning av Fråga Olle-dokumentären, Full fräs med Stefan & Krister och ett nyckelparty i New Canaan, Connecticut 1973. (Som av en händelse är den officiella #Almemedalslåten i år Da Buzz feat. Mikael Wiehe och Laleh som gör en cover på Herreys gamla lightsnuskklassiker: ”Nyckelparty på stranden, kom och ta mig i handen, här finns allt som vi vill ha, gänget och du och jag…”)

Eftersom #Almemedalsveckan är att betrakta som en åtta dagar lång kvart-i-två-dans når nivån på raggningsreplikerna i partiledartalen i regel aldrig högre än: ”Du är så söt så att jag får hål i tänderna”, ”Om skönhet mättes i sekunder skulle du vara en timme” och ”Din pappa måste vara tjuv, för han har stulit alla stjärnorna och satt dem i dina ögon!”

Redan Olof Palme konstaterade 1968 att ”politik är att ligga”, men mellanvalsperiodernas ständigt pågående swingersparty, som når crescendo i #Almemedalen varje år, resulterar ytterst sällan i regelrätta partnerbyten, och akten påminner kanske mer om det tafatta fumlandet i baksätet på en Volvo 244 efter en lördagkväll på Rotundan i Skelleftehamn än Mickey Rourke och Carré Otis i Wild Orchid från 1989.


Enkel neomatematik säger oss också att en flirt med Alliansen är ett ligg med Moderaterna, och en flirt med Socialdemokraterna kan mycket väl innebära att man nätterna igenom tvingas genomlida Jonas Sjöstedts malande pillow talk om ”nej till vinst i välfärden”. Den ende som säger bestämt stopp och belägg till sex före äktenskapet är Kristdemokraternas @goranhagglund, men så ligger han och guppar ovanpå 4%-spärren också, snarare än under täcket.

Partierna har på senare år också skräddarsytt partledarnas image för att passa i dejtingsajternas kontexter: C++ledaren Annie Lööf är medvetet girl-next-dooresque, en småländsk Molly Ringwald, Fredrik Reinfeldt lika känslomässigt minimalistisk och oemottaglig för personregi som Jason Statham, och Jan Björklund ska locka mittenväljarnas kvinnor som en inkarnation av Rico Rönnbäck i Varuhuset. Om detta är orsaken till att 93% av alla artiklar från #Almemedalen innehåller ordet ”flirt” låter vi vara osagt…

… även om vi i tyst samförstånd tror mer på teorin att #gammelmedia varje år i juli, som på given signal, plockar fram sina Vem tar vem?-boxar på VHS och plöjer dem gemensamt inför kloutsafarit i Visby.

/ @kallekarlsten

PS. Kloutkonnässören, @Expressen:s cyberninja @niklassvensson, har liksom partistrategerna för längesen förstått vikten av förenkling, enligt devisen ”politik ska vara som en dansbandslåt, med tre ackord och grötrim”, och publicerade återigen sin Snyggast i Almemedalen-lista. DS

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: