Vad hände med Baby #Ajour?

När detta skrivs faller skymningen över Tidningsutgivarnas och Public serviceklubbens Sverige. Den nyhetsvaudeville av namnskyltsbingo och stumfilmskaraktär vi känner som Aktuellt är avslutad för ikväll, och #gammelmedia, häxblandningen av Kiviks marknad och en Magdeburgerfestival i Vitabergsparken, svänger som vanligt som en gipsvagga. All bound for meme-land. They’re storyfied and they’re ancient. And they like to roaming the land.

I stunder som denna drömmer vi i #bakjour-gruppen oss ofta tillbaka till hösten 2011, då det Kloutdyke av digitalt värdeskapande vi känner som neojournalismen, sjöd av liv och tillförsikt. #Bakjour och pigga utmanaren #Ajour slogs om uppmärksamhet och lajks, till den uppkopplade publikens fromma. Viralklådans flipperspel fick frispel varje gång, och trots avsaknad av affärsmodell skar vi guild med täljkniv. Nu tycks den tiden förbi.

Vi har i egenskap av viralklådans livmedikus med oro noterat #ajour-kollektivets sjunkande kloutscore, och också sett grundarna, The Magnificent Seven, kliva av tåget, X3.0 mot framtiden, och vinka farväl från perrongen. Det började med @tdh (formerly known as @tdhse)

… och fortsatte sedan med att i stort sett var och en av dem som skulle göra framtid till samtid gick AFK och lämnade lulzens Oneodin-linje i varsin livjolle utan wifi.

Mememaestron @kwasbeb, som efter sin #gammelmedie-exil hos Sveriges Reddios #AlltidNyheter återvände som den förlorade sonen, sökte sig nästan omedelbart till neojournalismens The Sun, @nyheter24, och lämnade inga spår av #ajour i sin twitterbio…


… medan kollegan @hejsonja satsade på en internationell karriär som ”the aryan looking woman asking how to identify jews”…

"The aryan looking woman asking how to identify jews!"

”The aryan looking woman asking how to identify jews!”

… och baristan på Kafé Klout, @mymlan, som numera trålar lajks på heltid åt @MissWorldMag (ett pappersmagasin, gud förbjude!).

Märkligast är dock @damonrasti:s sorti från tiljorna. Denne #ajour:s Lol-Babs, den sardoniska humorns Adde Malmberg, har varit i princip osynlig sedan den bambusrade statskuppen mot memenister @CarlBildt, The Clash of the Titans, direktsänd på http://ajour.se/ (#ajour-kollektivets samlade inställning till statskuppen är fortfarande höljd i dunkel, men vi antar att det är tummen upp!):

"Du måste flytta på dig!"

”Du måste flytta på dig!”

Kvar står en spillra av det #ajour en gång var, i form och skepnad av den ståndaktige twennsoldaten @emanuelkarlsten och hans enträgna (och välkomna!) kamp mot Arlandas usla wifi:

Vad hände? För en gångs skull står #bakjour svarslösa. Det som i slutet av 2011 såg ut att bli ett neojournalistiskt slagskepp ter sig alltmer som en gummiflotte, fullklistrad med reklamstickers för Spotify och Apple. Kanske ser vi #ajour:s emergency exit i @emanuelkarlsten:s undercoverkonto…

… och kanske får vi se denna pinterestpuppa återfödas som en bländvacker subredditfjäril. Realtime will tell!

/ @kallekarlsten

Annonser
1 comment

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: