Trots Facebook-rasism: Viralklådan räddade iOS-resan åt Janne Gunnarsson!

UPPDATERAT 23 juli kl 21:40: Mera undertext från SVT! Per Yngs undermedvetna parafraserar Tage Danielsson: ”Att idrott och politik INTE hör ihop bevisas väl bäst av den enkla sanningen att det finns få 50-åriga somalier som kan klå Janne Gunnarsson i tennis.”

Vi har på håll betraktat hur #gammalmedia åter trasslat in sig i skandalernas kladdiga nät. I det här fallet ett tennisnät av klassiskt grovmaskigt snitt. När tennislegendaren och SVT-kommentatorn Janne Gunnarsson nyligen kom ut som rasist på Facebook…

… var det många som förutsatte (bland andra dashboarddemonen @alexschulman i dagens @ftonbladet) att han skulle hamna i frysboxen under SVT:s, i konkurrens med Allsång på Skansen, viktigaste public service-uppdrag, att direktsända allt utom urinproven från iOS i London. Men SVT-sporten tänker annorlunda…

… eftersom man kommer att behöva varje tillgänglig bildrörsbandariljär för att hinna med att bambusra hela iOS-festen.

Som ni ser i skärmdumpen ovan öppet hyllar neojournalismens grundprinciper (”… ett socialt forum där allt går så fort”) och indirekt även den uteblivna faktagranskningen (Gunnarssons FB-status var även med neojournalistiska mått sällsynt dåligt underbyggd). Även i Studio Ett i #P1browser upprepade Per @SVTSportchefen Yng sin beundran för virallklådans förtjänster.

”Det här var något han skrev i bilen, och i det snabba kommunikationssystem som nu finns med sociala medier, så tror jag vi alla ibland funderar över: Hur snabbt kan det här gå?” sa Yng i Studio Ett.

#Bakjour struntar dock som vanligt i uttryckliga citat som idisslas i till webb förklädda pergamentbulletiner, eller via etermediernas röksignaler, och går rakt på undertexten för den verkliga anledningen till att Per @SVTSportchefen Yng tagit Janne Gunnarsson till nåder: Viralklådan går före allt, även på SVT.

#Bakjour spökskriver därför det pressmeddelande som Sveriges Television själva inte förmådde:

”PRESSMEDDELANDE FRÅN SVT:

Vi vill härmed meddela att tenniskommentatorn Janne Gunnarsson kommer att ingå i SVT:s team under iOS i London, trots olyckliga uttalanden på Facebook. Att Gunnarsson i egenskap av affischnamn för Sveriges Television överhuvudtaget närvarar i de sociala medierna må vara a small step for neojournalism, but a giant leap for SVT. Att han dessutom lyckats med det för oss sällsynta  konststycket att själv bli det vi förstår kallas meme i neojournalistisk lingo, och sprida sin statusuppdatering med vindens hastighet till snart sagt varje sportintresserad svensk. Han har gått beyond Hyland, och därmed sprängt gränser vi inom public service-familjen trodde skulle överleva både Kinesiska muren och kackerlackan som art.

Vi ser dessutom detta som ett ypperligt tillfälle att accentuera axiomet ‘idrott är öst och politik är väst, och aldrig mötas de två’. Svensk frisksport har en lång och stolt tradition av idrottsmän  med till fulländning utvecklad oförmåga att ta ställning i politiska frågor. Att de då och då ändå uttalar kontroversiella åsikter får ses som ‘olyckliga och oförklarliga undantag’ och som ett sådant betraktar vi även Janne Gunnarssons status på FB.

Att idrott och politik inte hör ihop är för oss så självklart att Bert Karlsson, Vivianne Franzén eller Kent Ekeroth mycket väl skulle kunna kommentera iOS åt SVT-sporten, förutsatt att de lärde sig vad ‘tiebreak’ innebär. Vi skulle kunna sträcka oss så långt att hälsa Pia Kjærsgaard välkommen som expertkommentator på tennisavdelningen, om hon bara genomgick en Hermodsinspirerad och av Folkpartiet certifierad intensivkurs i svenska.

Med vänlig hälsning
SVT-sporten”

Vi noterar dock att vad Per Yng säger förstås är underordnat SVT-sportens andlige ledare i de sociala medierna, viralvivören Jonas @SVTKarlsson, och hans slutgiltiga dom. Som förhoppningsvis levereras inom kort i form av en jättelång Janne Gunnarsson-krönika på SVT Play Betamax.

/ @medieprofil

UPPDATERAT 25 juli kl 22.45: Janne Gunnarsson får åka till iOS i London. Voula Papachristou får stanna hemma. Viralklådan ger, och viralklådan tar.

Annonser
1 comment

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: