An act of bromance – Viralklådan gjorde rockjournalism till vetenskap!

En tjej vet inte hur det känns när en kille är riktigt förkyld. Alla vet det. Lika exklusiv, och exkluderande, är känslan i en öm manlig gruppkram, och en tyst överenskommelse om att vara sig själva för en stund. En historisk act of bromance utspelade sig inför öppen ridå i helgen, efter att Bruce Springsteen manglat ut det sista gnisslet i ”the stadium breaker” Twitt and shout som en våt filt över Ullevi i #gbgftw. #Bakjour har givetvis kartlagt den i färgglada skärmdumpar:

Det är sällan vi står stumma av beundran inför #gammelmedia, men den järnring av samförstånd som slöts kring världens genom tiderna bästa Bruce Springsteen-konsert i helgen höll extremt god neojournalistisk klass. #Bakjour hade inte gjort det bättre. Från alla håll av interwebz skyndade kvällstidningsjournalister för att bekräfta att detta var ett historiskt ögonblick…


… och som varje neojournalist vet blir en tes, en gissning, en känsla, märkbart sannare ju fler som uttalar sitt stöd för den. Det är en naturlag, en extra twist i vår DNA-sträng, helt avhängig kvantiteten av jubelhopen. Vilka de är, vilken position eller skrå de representerar är helt egalt.

I det här fallet har rockjournalismen dessutom vetenskapen på sin sida. Även en majoritet av världens neoz erkänner @Expressen:s betygsgeting som inte bara #gammelmedia:s utan hela journalismens motsvarighet till den internationella kilogramprototypen. Liksom den är förvarad under rigorösa säkerhetsarrangemang i ett valv i Paris har Expressengetingen sin plats i ett Franz Jägerskåp i Bonnierhusets krypgrund, och kombinationen till låset finns intatuerad i chefredaktör @ThomasMattsson:s högra ljumske. Nämnde Thomas Mattsson drog tidigt det esset ur rockärmen:

Att dela ut en eller flera Expressengetingar är inte bara en ära och ett tungt ansvar, att dela ut sex (av fem!) getingar är dessutom att betrakta som en journalistisk bragd, helt i klass med Gellert Tamas 300-sidiga bok om Lasermannen, Janne Josefssons samlade produktion, det av Ekot upprättade #saudivapen-arkivet, motsvarande biblioteket i Alexandria fullt av hemliga handlingar, eller att Stina Dabrowski fick Margaret Thatcher att hoppa jämfota i TV. Och när @ThomasMattsson vecklat ut bevisgobelängen i sin redaktörsblogg står det bortom allt rimligt tvivel att Bruce på Ullevi 2012 var världens bästa konsert. (Vilket interwebz iofs visste redan när Little Steven twittrade ut ”one for the ages” flera timmar innan den första halvtonen av muskelrock lokalbedövade Göteborg).

/ @medieprofil

PS. Det glädjer oss också särskilt att chefredaktör Mattsson i det här blogginlägget erbjuder hela det manliga rockjournalistkollektivet förtidspension till förmån för fansen, i det här fallet fansajten http://backstreets.com/. Ingen kan ju bättre bedöma kvaliteteten på en spelning än en armé av människor som dyrkar artisten i fråga. Vi hoppas nu att fansen får börja skriva recensioner i både @Expressen och @ftonbladet redan till hösten.  By fans, for fans. DS.

Annonser
1 comment

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: