@Expressen skriver historia – med inspiration från Nordkorea och Iran!

Efter den remarkabla Bruce Springsteen-helgen i #gbgftw har neojournalismen upplevt ett av sina största genombrott. Någonsin. Det tog några dagar innan polletten trillade ner, men när @andersnunstedt genomförde sin episka bragd och – för första gången i @Expressen:s historia – delade ut 6 getingar (av 5!) till Springsteen var det en murbräcka rakt in i #gammelmedia:s allra heligaste.

Chefredaktör @ThomasMattsson utvecklar i sin blogg:

Som den minnesgode redan vet har framtiden pågått sedan den 18:e november 2011, då #bakjour införde en ny regelbok och en ny uppförandekod i den iOS-gren vi kallar journalism. @kallekarlsten gjorde en redan klassisk sammanfattning av realtidstyckonomin som vi känner den, ej längre fjättrad vid de #gammelmediala betongstövlarna källkritik, pressetik och faktagranskning.

Sålunda, tyckandet är den nya researchen, åsikten den nya storyn. Och @Expressen:s betygsgeting är otvetydigt journalismens svar på den internantionella kilogramprototypen, den heliga Graal som utgör centralpunkten i ett system av ofelbara bedömningskriterier, värdigt n00belpriset i tyckonomi. För en gångs skull är det @Expressen som sätter agendan, håller i taktpinnen, och anlägger en trädgårdsdamm där de är de egna karparna simmar ensamma, helt utan konkurrens från other big fish.

Vi tänker osökt på hur britterna på 1500-talet uppfann cricket eftersom de var för dåliga på baseball. Konceptet, att under dygn efter dygn av obegripliga regler tråka ihjäl motståndaren, blev aldrig någon succé utanför det Brittiska imperiet, men britterna kunde lugnt luta sig tillbaka och med fog hävda sitt  världsrykte i samtliga världsdelar ända in i vår tid. Nordmerikanerna kontrade med sin World Series i baseball. Alla var nöjda, alla fick vara världsmästare.

@Expressen bygger nu en ogenomtränglig potemkinkuliss, våtrumsspacklad med getingens status i den svenska tyckonomins fauna, inspirerade av andra med stor erfarenhet av att skriva sin egen historia…

… och @ThomasMattsson har även delat ut Nordkoreas största TV-succé på VHS till hela nöjesavdelningen på tidningen.

Och idén till att dela ut 6 getingar av 5 möjliga hittade @ThomasMattsson av en slump i Iran, via den egna tidningen:

Men det är inte lätt att vara pionjär. Fråga Janne Boklöv. Fråga Dick Fosbury. Så fort @Expressen skrivit musik- och mediehistoria och @ThomasMattsson kongjort nyheten på twitter vaknade kritikerna (på fel sida) och gav honom några svettiga timmar av hård debatt.

Men han behövde inte vänta länge på pionjärens belöning. Igår erbjöds @ThomasMattsson en en gästprofessur inom skola och barnomsorg i Linköpings kommun. Tillträde höstterminen 2012.

Historia skrivs i realtid. Keep ut the good spirit!

/ @kallekarlsten

UPPDATERAT 2 augusti kl 21.00: #BAKJOUR RÄTTAR! @OndBradPop och @Barrling satte oss på spåret, och vi ser pinsamt nog att @andersnunstedt:s bragd inte var den första i @Expressen:s historia. Glenn Hysén har ju fått 6 getingar före Bruce Springsteen:

Vi har tidigare titulerat Little Steven gubbrockens Saida. I ljuset av hans klärvoajanta förmågor framstår @ThomasMattsson som #gammelmedia:s Enok Sarri, när han långt innan e-street band spelat färdigt förutspådde 6 getingar (tipstack till @OndBradPop):

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: