”Möja All Stars kräva dessa drycker!” – Både kändissup och neoz i skottgluggen!

Näst efter gratis wifi är nödvändigheten att dricka starköl på sjön värdig en egen artikel i FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna. Det visar en blixtenkät på Teatergrillen och Hornstull Strand. Inte konstigt då att gårdagens utan konkurrens största snackis i soc media var den svenska kändiselitens nystartade medborgargarde, Möja All Stars, med ett enda mål: Att skrota sjöfyllerilagen.

Det är den kanske starkaste uppställningen i modern svensk nöjeshistoria som nu sluter upp som en man kring kravet att få ta sig ett par Åbro eller några OP Andersson innan man sätter sig bakom ratten på sin Nordkapp 625 Noblesse.

Svenska Dagbladets Brännpunkt ställer förstås upp med spaltutrymme för denna tankesmedja för dem som befolkar Hänt Extras premiärmingelbilder. Deras starkaste bevis är att det enligt deras vänkretsar aldrig förekommit några olyckor orsakade av att någon dragit i sig två Arboga 7,2 strax före avfärd från Ingmarsö i en Storebro 435 Sun Top. Och enligt uppgifter till #bakjour har det inte förekommit några alkoholrelaterade tillbud i Östersjön sedan brakfesten på regalskeppet Vasa 1628 (som gav upphov till uttrycket ”grunda”).

Vi noterar att @ftonbladet pratat med Ulf Brunnberg, som indirekt framhåller att både han och hans ytligt bekanta som regel behöver en åtta Chivas Regal för att täppa till de logiska luckorna i hans resonemang om hur förtätningen av Lidingö kommer att sänka hans livsvalitet med ca 64%, och Bert-Åke Varg, som helst skulle vilja luftlandsätta Navy Seals på Riksdagshusets tak för att lära ledamöterna vikten av att få välja måltidsdryck i naturhamnar.

Men några av de centrala rösterna saknas.

David Hellenius vill inte prata, och @ftonbladet har heller inte lyckats nå kollegan Peter Magnusson för en kommentar. Hans frihet och mänskliga rättigheter utsattes för myndighetskränkning redan för två år sedan och han protesterade då mot planerna på att förpesta livsluften för semesterfirare från Sommarkrysset, Fångarna på fortet och Wallmans salonger.

Vi saknar också initiativtagarens röst: Göran Gabrielsson, licensfinansierad imitatör i #P1browser:s humorlaboratorium Public Service. Den gemensamma nämnaren för Gabrielsson, Peter Magnusson och David Hellenius är att de enligt ett muntligt livstidskontrakt med kändiselitens trivselkommitté ansvarar för midsommarunderhållningen i hela Stockholms skärgård. Peter Magnusson utvecklade sitt karaktärsskådespeleri till fulländning redan under roliga timmen på mellanstadiet, och vet att både han och publiken lyfter hans artisteri till nivån ”Sveriges Woody Allen” efter åtta glas Foot of Africa. Efter ytterligare ett glas skriker folk av skratt åt hans patenterade mimikbaserade och minimalistiska porträtt av stekare. Det är också så här dags som David Hellenius lyckas få en majoritet av kompisgänget att stödköpa fler än ett exemplar av Sommaren med Göran och En gång i Phuket på DVD.

Och då ca 87% av Göran Gabrielssons imitationer numera låter som Göran Greider med KOL behöver åhörarna mellan 0,6 och 1,0 promille för att höra skillnad på Kungen, Göran Persson, Lars Leijonborg och Björn Ranelid.

Men då vi ser mycket allvarligt på de upprepade kränkningarna av kändiselitens mänskliga fri- och rättigheter anar vi också ett större hot, ett hot mot neojournalismen som idé. Om tankegodset i sjöfyllerilagen hamnar i händerna på #gammelmedia:s skickligaste lobbyister och spin doctors för att inslaget i samhällsfarans lockande cellofan vidarebefordras till fåkunniga lagstiftare med fallenhet för förbudsiver är nästa steg givetvis ett förbud mot fylletwittrande, något som skulle sätta kyskhetsbälte och alkometer på neojournalisternas viktigaste arbetsyta. Vi ser redan hur @ThomasMattsson och @JanHelin lanserar varsin kampanj med pins och vimplar till förmån för helnyktert twittrande och bloggande. Bara tanken är en regelrätt krigsförklaring mot tyckonomer och viralvivörer, det värsta angreppet sedan införandet av europeiskt datakörkort 1996.

Så: Neoz i alla länder, förenen eder! Stå upp för rätten att plöja interwebz under the influence. Låt detta krav bli meme, redan idag.

/ @medieprofil

Annonser
3 comments

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: