FLASH! Kampanjjournalismen under attack – #Bakjour backar upp GT:s Donna Quixote!

UPPDATERAT 22 augusti kl 20.40: GT:s neozchef tackar för stödet!

#Bakjour svarar: Väl bekomeme!

Folkets ord är lag. Neojournalismen har vilat i detta tyckonomiska axiom, mjukt som en dunbädd, sedan den 18:e november 2011, och i ögonblick av klarsyn har även #gammelmedia sett ljuset (som stundom inte är källkritikens mötande tankegodståg) i tunneln.

”I en fråga-5 dväljs sanningen”, sa redan LOLof Lagercrantz. Ett talande exempel var när mannen på gatan fick Tidningsutgivarna att dra i nödbromsen, skrota alla planer på webbpublicering och istället satsa vartenda öre på tillverkning av Moraknivar.

Lafferkurvan är ett begrepp inom nationaltyckonomi  som syftar till att beskriva elasticiteten i ett folkinitiativ, en Vox Populi. Enligt teorin, som Arthur Laffer formulerade, kan journalismen maximera sin kampanjpotential genom att sätta faktainnehåll och källmaterial på en optimalt låg nivå.

Laffer-kurvan följer också slaviskt högstadiets grupptryckslogik. I en missnöjeskampanj är mörkertalet i det närmaste oändligt. Om en medborgare (i synnerhet om han är vit, manlig nöjesprofil) känner att den digitala samhällsutvecklingen lägger sig som en våt filt över vardagslivet och dras åt som en strypsnara kring andningsvägarna, då kan man kallt räkna med att ytterligare minst 200 likasinnade står i kö, ivriga som sockerhöga femåringar att skriva under folkinitiativet för internetz omedelbara nedsläckning till förmån för Moraknivstillverkning.

Göteborgs-Tidningen, @Expressen:s västsvenska kyrkupplaga, bänder Laffer-kurvor som URL Geller böjer skedar. De senaste veckornas kampanjer (#kötthjälpen och #friplåtsgate) visar på en närmast kuslig inlevelseförmåga med mannen på gatan, och ett absolut gehör för särintressenas missnöjesyttringar.

Men. Nu har det som skulle bli juvelen i kronan, folkinitiativet för Mikkey Dees och Thomas Ravellis rätt att slippa få sin personliga frihet kränkt i en vägtull…

… stött på patrull. #Bakjour-utmanaren #ajour:s FB-statusvetare @ulfbjereld gjorde som ni ser ovan sitt bästa för att grusa planerna på den största folkfesten sen räkfrossan på Avenyn 1998, friidrotts-VM 1995 och Glenn Hyséns svensexa, och strax befann sig GT:s Donna Quixote @fridaboisen och hennes Sancho Panza, neozchefen @markushankins, i en veritabel korseld, angripna från alla håll av den parlamentariska demokratins väktarråd, som missunnar medborgarna att folkomrösta om vardagens alla förtret, ner på kommunal VA-nivå.Göteborgs-Tidningen löper dock inte linan ut. Tyckonomin pulserar som bekant av neojournalismens credo – tyckandet är den nya researchen, åsikten den nya storyn – och om 9 av 10 göteborgare i GT:s fråga-5, på Järntorget, Centralen och i Nordstan, tycker att Mikkey Dees rätt att köra otrakasserad in och ut i stan är viktigare än en ny Göta Älvbro, då är det naturligtvis så. Till och med det svenska rättsväsendet har anammat GT:s principer: När förre JK Göran Lambertz frågar åklagare Krister van der Kwast, förhörsledaren Seppo Penttinen och Dala-Demokratens Enok Sarri, Gubb-Jan Stigsson, om de begått några tjänstefel i samband med Quick-utredningen, och de svarar ”vi tycker inte att vi gjort nåt fel” så betyder det förmodligen att Thomas Quick/Sture Bergwall är skyldig till mord.

Ändå hävdar GT att de inte tar ställning i frågan om trängselskatt i #gbgftw

… trots att varje tyckonom, neoz och viralvärnare kan se att @fridaboisen:s text bultar av patos och medkänsla för mannen på gatan, han som ostörd vill äta sin käsekrainer på stadsfestival, lyssna på 55 minuter Rix MorronZoo i väntan på att krypköra genom Tingstadstunneln och ta sig några Kung starköl framför Whole Lotta’ Engberg på Liseberg på TV4.

Om en förtvivlad pappa ringer @fridaboisen och säger att han kommer att få betala 16 000 kronor i trängselskatt så är det inte bara en absolut sanning, det räcker också för ett folkinitiativ till förmån för Mikkey Dees kränkta frihet. Så: Släpp sargen, GT! Polera Laffer-kurvan lika ömt som vore den en gubbkörd Gran Torino, och känn tycknomins helande kraft.

Åsikter är inget att skämmas för. De är journalismens hårdvaluta. Vid sidan om klouten.

/ @kallekarlsten

Annonser
1 comment

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: