DOKUMENT: Framgångssagan Ulf Brunnberg – Sveriges Reddio gjorde den möjlig!

Hans hat mot samhället grundlades 1994 när TV3 nobbade honom som programledare för Tutti Frutti till förmån för Bruno Wintzell. Fram till förra året var han ihågkommen av ett fåtal som den nitiske namnlöse polismannen i Göta Kanal eller Vem drog ur proppen? 1981. Men Sveriges Reddio förändrade allt när Ulf Brunnberg fick ett eget Sommar i #P1browser. Sedan den 15 juli 2011 har han varit Sveriges mest eftertraktade sanningssägare och debattör.

Låt oss minnas detta: Citatmaskinen, klickmonstret Ulf Brunnberg gick en ny vår till mötes när Sveriges Reddios dåvarande HTML-hövding Mats @radiochefen Svegfors tog honom under sina vingars beskydd och gav honom det finaste man kan ge en annan människa i landet Sverige: En timma av 24-karatig prestigetid i radio. Ulf Brunnbergs Sommar vantolkades givetvis av fåvitska och klåfingriga krönikörer…

… som menade att Brunnberg borde ha avkrävts ett manus, och en rejäl producent att hålla i handen.

I själva verket var detta Sveriges Reddios första allvarligt menade försök att hänga av sig pressetikens blytunga ryggsäck och spurta mot framtiden och viralklådans vidöppna och fickljumna famn. Med en timmas snålskjuts på Ulf Brunnbergs grundmurade förakt för fakta skulle SR:s nya, neojournalistiska profil grundläggas.

Att låta Brunnberg hallucinera fritt var ett mycket medvetet grepp, Sommar-redaktionen vände demonstrativt faktagranskningen och källkritiken ryggen och satte en tappkram på landets mest unika stream of consciousness, och lät det oredigerade stockkonservativa tankegodset flöda som ur en bag-in-box. Om reaktionär livshållning var en rödvinssås lyckades SR reducera den till en konsistens som hade kunnat användas till att tjära en eka.

Ulf Brunnbergs Sommar var the beginning of a beautiful friendship. Programchefen Bibi Rödöö gjorde med honom vad Rick Rubin gjorde med en avdankad Johnny Cash, gav honom en helt ny karriär och en plattform huggen i marmor, från vilken han på allvar kunde börja sprida sina hembakta luftpastejer och beskjuta samhällsutvecklingen med gubbrörans artilleri, salongsberusad på skärgårdslivets goda.

Ett drygt år efter det senkomna genombrottet i Sveriges Reddio har denne handelsresande i sura uppstötningar uppnått det ingen trodde var möjligt: Idag finns ingen levande medborgare i Sverige som inte vet vem Ulf Brunnberg är, och hans svavelosande salvor mot det jävla förmyndarsamhället sprider sig som en elstöt genom internetz.

Och: Sveriges Reddio gjorde inte bara Ulf Brunnberg en tjänst när man lät honom svamla ihop ett vattentätt försvar för sin och andra missnöjda medelålders mäns personliga frihet, fri fart i Stockholms skärgård och rätten att betrakta klimathotet som vår tids största bluff. Man såg också till att pitcha fram en ny succéserie åt TV3, där Anna Anka och Maria Montazami kan utmana Ulf Brunnberg i ölhävning, golf och chicken race.

Framgångssagan Ulf Brunnberg hade varit noll och intet om det inte varit för Sommar i #P1browser. Och Brunnberg har fått sin revansch för petningen från Tutti Frutti 1994. Tack för det, Sveriges Reddio!

/ @kallekarlsten

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: