FLASH! @cissiwallin:s hårda kamp för att få skriva vad som helst på Twitter!

UPPDATERAT 4 september kl 08.25: Efter ovärderliga insatser för spridande av spekulation och obekräftad info väljs @cissiwallin inom kort till ordförande för ”Utgivare utan gränser”.

#Bakjour har tidigare sjungit ösregnslånga hyllningsserenader under neonajaden @cissiwallin:s balkong. Och vi kommer att fortsätta med det, så länge som #Radio1-profilen orkar upprätthålla sin benhårda kamp för att få skriva vad som helst i de sociala medierna. Ett slags till astronomiska rymdmått sinnesutvidgat ansvarigt utgivarskap, helt enkelt. Dagens uppvisning, en oförfärad klickjakt efter riksdagsmannen William Petzälls död i helgen, är i sanning gränsöverskridande neojournalism, och den mottogs förstås med hugg och slag från alla håll.


Poddcastprincipessan @cissiwallin lät sig givetvis inte nedslås av orättfärdig kritik, snarare tvärtom. Likt en leksaksdocka med bly i botten studsar hon obönhörligt upp igen efter en knock-out, och vi återkommer strax till detta. Men först måste vi teckna bilden av hur denna neojournalismens vattenavstötande gås, bortom next generation of Gore-Tex, formades. Och då må vi rewrita oss själva, med start i ett episkt #bakjour-inlägg från den 23:e mars i år.

Här råkade @cissiwallin manualretweeta en tweetrejpad privatperson, och blev enligt gammelmediala dogmer anklagad i en summarisk rättegång i papperspressens folkdomstol Journalisten.se, där neojournalistiske dubbelagenten @kjellhaglund försökte göra processen kort.

Här citerar vi nu @kallekarlsten:s analys (23/3 2012), klar som en fjällbäck:

”Källkritiken är för neournalismen vad professor Moriarty var för Sherlock Holmes, en överintelligent och livsfarlig fiende och samtidigt en gäckande skugga, som uppträder i många skepnader.

Den senaste tiden har den avslöjat sig som @kjellhaglund, på ytan en febrilt twittrande neopionjär, men under den tunna fernissan anar man snabbt en gammelmedial ulv i fårakläder, en terminator, en cyborg som färdats i tid och rum från dåtiden med uppdrag från Bonnierhuset att oskadliggöra armén av neojournalistiska John Connors. En trojansk häst som försåtligt (troligtvis inte nattetid, utan under en förmiddag när arbetande/chillande neoz sänkt garden och förlulzar sig med TV-shopklipp på youtube) rullats in de babyloniskt hängande och prunkande trädgårdar som twitter är. Hans attack riktades i det här fallet mot neonebulosan och jpeg:s Jeanne d’Arc @cissiwallin, som bara gjort det neoz gör flera gånger i sekunden, retweetat en obekräftad sanning:”

”Det som därefter utspelade sig i realtid i flödet påminde om en match mellan en neojournalistisk Muhammad Ali (“float like a subreddit butterfly, sting like a bee“) och en förtidspensionerad cirkusbjörn som inte ens hann få upp garden när innan drämt iväg fyra uppercuts:”

”Låt oss göra att tankeexperiment: Vad vore världen utan källkritik? Förmodligen rikare. Det visar oss historien. Om Cristoffer Columbus hade följt en gammelmedial logik och tagit referenser på sin navigatör hade Amerika troligen fortfarande varit en stor vit fläck på kartan. Om Jimmie Åkessons svärmor Margareta Sandstedt (SD) kollat upp sina siffror inför sin stand-up i riksdagen hade hon blåst 40 000 miljarder neoz på århundradets lulz.

Retweeten handlar inte huvudsakligen om journalism – det är en livsstil. Mindre än 2% av alla som rekommenderar James Joyces Ulysses har ens öppnat boken. Det är samma sak med tweets. Och det enda, förutom konsekvensneotraliteten, som vi gärna ärver av gammelmedia är den epokgörande truismen: Kolla aldrig en bra story.” (@kallekarlsten 23/3 2012)

Tillbaka i nutid, samtid, framtid. Här slåss nu @cissiwallin med näbbar och klor för rätten att på sant neojournalistiskt manér medelst intill perfektion förenkla en svår fråga (något som de fåvitska kritikerna tycks uppfatta som ett simpelt kapitaliserande på William Petzälls bortgång).Tack och lov verkar @cissiwallin vara född tondöv när det kommer till källkritik, pressetik och andra gammelmediala farsoter. Oförstörd reser hon sig ur skammens aska och skakar dammet av rustningen inför nästa strid mot god smak, finkänslighet och en grannlaga journalistisk researchtradition. To be continued!

/ @medieprofil

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: