Ny 4sqning: En icke-nyhet är också en nyhet!

@DagensNyheter går från klarhet till klarhet i metamorfosen mot neojournalism, svävande som en .zippelinare högt över medeltida dogmer som källkritik och research. Gårdagens skräll, DN:s kaxiga publicering av ett uppenbart falskt Zlatan-citat från twitter, har tidningen visserligen tvingats ta avstånd ifrån, efter ett enligt uppgift smärtsamt husförhör inför Tidningsutgivarnas väktarråd, och i den gammelmediala, Herman Lindqvist-doftande historieskrivningen kommer denna virala milstolpe troligen att omskrivas som en ”kränkning av Zlatan”…

… men Dagens Nyheter ger inte upp. Bara timmar senare skickar DN Kultur sina egna Gaus, Roms och Brumund Dal rakt in i viralklådans undervegetation på jakt efter enstaka kändistweets att väva ett nytt scoop kring. Och: Den som söker, finner! (tipstack till @pellmin)


Vad Dagens Nyheter inte vet är att skräckprankstern @BretEastonEllis går all-in for lulz efter att ha Google Translatat Zlatan-scoopet, och ser ett gyllene tillfälle att trolla lite med den svenska morgonpressens svar på regalskeppet Vasa.

Det hindrar dock inte DN från att löpa linan ut. Ett av neojournalismens viktigaste credon, vid sidan av kolla aldrig en bra grej, är som bekant en icke-nyhet är också en nyhet. Något som DN Kultur nu uppenbart skrivit in i sin redaktionella policy (flest C i @MalinNavelso:s epokgörande intagningsprov till Neojournalisthögskolan). DN – Dramaten 1 – 0!

/ @medieprofil

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: