SUPERFLASH! Etiopiensvenskarna: ”Addis Abeba ­- lika dåligt som Arlanda”

För alla neoz som följde dagens PK med språkrören för hashtaggen #ethiopaswedes var den största nyheten den som aldrig sas högt.

Undertexten i hela denna bambusrade #tweetupSjöstan (för första gången någonsin utanför #Sjöstan) var att de två svenskarna inte kommit åt nyheter24.se på 14 månader. Då stod det klart att våra värsta farhågor besannats, och att här krävdes en uppslutning kring pressfriheten, större än aktivistiska punktinsatser av #radioett-karaktär.

Fängelset i Addis Abeba är samma skamfläck för Etiopen som Arlanda Airport för Sverigedet saknar gratis wifi.

Men få, om ens någon, som samlats i ABF-huset tycktes registrera bomben som briserat i lokalen. Istället fortsatte Sveriges samlade naturaliekabinett med dårars envishet avtvinga de två frigivna journalisterna utlåtanden om endera den här kommentaren eller endera den här, och ett irriterat mummel spred sig när Johan och Martin gång på gång fick förklara varför de ännu inte hunnit backtracka dn.se för att läsa vad @CarlBildt antydde och sa rakt ut i #Almemedalen förra året.

Men det skrämmande vittnesmålet får oss som har #bakjour att misstänka att det finns andra platser där människor förvägras rätten att surfa viralvågen och bygga sitt varumärke i realtid.

Det har också fått våra idoga kusiner från landet att reagera. Trots att surfkulturens Triple & Touchscreen kraftigt försvagats efter att @kwasbeb gick, först till SR, senare @nyheter24, lever kampen för ett obegränsat internetz. Anförda av det fria surfandets Lech Waleza, @emanuelkarlsten, och den sardoniska humorns @marcusbirro, @damonrasti, kommer en samlad #ajouratoll inom kort inleda en kampanj som avser befria samvetsfångar världen över. Och samtidigt göra varje AFK-skrymsle på den här planeten åtkomlig för kloutens helande kraft. Ett engagemang som sträcker sig längre än Arlanda flygplats, kilopriset på räkor hos Melanders Fisk & Vilt i Östermalmshallen och en hundralapp varje jul till Reportrar utan gränser.

Kampanjen Free Dawit – Free wifi inleds på måndag, med en banner på ajour.se.

Skriv på du också.

/ @neo_lagercrantz och @kallekarlsten

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: