EXTRA! @CarlBildt:s ömsinta hyllning till @niklassvensson: ”Vi är ett!”

Idag kröntes en vecka av framgång för radarparet @CarlBildt och @niklassvensson. Den ene: Sveriges man i världen, utrikes- och memenister, den tysta diplomatins Folke Bernadotte. Den andre: Hans protegé, hans .pdf-padawan, @Expressen:s främste blandtyckonomiske reporter.

Båda har skurit guld med smörkniv, och idag möttes de vid Riksdagens högtidliga öppnande, i en neojournalistisk urladdning med en sprängkraft av flera megaton. @CarlBildt, uppsluppen och fylld av självförtroende efter att på egen hand ha fritagit journalisterna Johan Persson och Martin Schibbye ur etiopiskt fångläger, SAMTIDIGT som han smörjt de svensk-etiopiska förbindelserna och rentav agerat turistambassadör i SVT:s #Agenda:


Borta var alla obehagliga frågor om Lundin Petroleums oljeaffärer i Ogaden, och i #Agenda fick han i lugn och ro vältra sig i den tysta diplomatins överlägsenhet, och sin egen förträfflighet…

… och det var därför en memenister i högform som under en riksmötespaus tog tillfället i akt att visa sin uppskattning medelst en lika subtil som ömsint hyllning till sin leeturglärling, genom att helt sonika sno mikrofonen och börja göra @Expressen-TV som om han aldrig gjort annat.

Undertexten i @CarlBildt:s agerande är tydlig: Det finns bara en av mig och det är jag. Det finns bara en av dig och det är du. Det finns bara två av oss och det är vi. Han ser sig själv och @niklassvensson som i princip en och samma person, som otvunget kan gå in och ut ur varandras roller och göda varandras kloutscore som en gökunge i den andres bo. ”När två Tyler Durdens av exakt samma skrot och korn möts, ja då tänds där liksom ett ljus i deras ögon”, som Astrid Lindgren diktade om de tu.

I ett neojournalistiskt universum är detta naturligtvis helt oproblematiskt. Pollitik och journalism möts i ett tyckonomins Docklands, där man kan rejva tillsammans natten lång utan att sedan ligga sömnlös i grubblerier över otillbörligt gynnande, partiskhet och iBooksvågerpolitik. Inom vår sfär är ”nära relationer” enbart av godo, oavsett vem som lajkar vem.

Och i vår version av Ryska bloggposten slutar handtag, famntag, klapp eller kyss alltid med kyss, och på vår virtuella läktare applåderar man unisont varje neojournalistiskt folkinitiativ, till exempel när nyhetschefen på @Expressen:s västsvenska kyrkupplaga tar aktivt ställning mot trängselskatt, även om han tvinnar samman sina egna syften med sådant som för en utomstående kan uppfattas som stötande:

Leet the games begin!

/ @medieprofil

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: