Ashes to ashes. Dust to dust.

Som en bortflyende skugga av #gammelmedia:s sedan länge flydda dagar av storhet stod den där på en papperskorg, ett knappt hörbart eko av en journogathering någonstans i Stockholm. En av våra Facebook-spanare fångade den i flykten, en snapshot av ett sönderfallande imperium, ett rop i öknen. Vi bär minnet av tidningsprassel och lukten av gamla blytyper som den sista droppen vatten.

Journalismen som farfars far känner den, dess sönderfall startade förstås decennier tillbaka i tiden. Redan när Astrid Lindgren skrev in karaktären Scrollan i Vi på Saltkråkan sattes Tidningsutgivarnas farbror Melker på ett sluttande plan, åkande kana på gårdagens nummer av Dagens Nyheter och vrålande ”Denna dagen, ett liv!” i full fart mot evigheten. Där någonstans rycktes framtidens röda matta undan fötterna på en samlad kår av chefredaktörer och korrläsare, tidsportalen slöts som ett ostron på Riche och avskedsbrevet skrevs i källkod.

Därför är det ingen slump att dagens minimalistiske skildrare av Svenska Dagbladets Inferno, en ödslig vandring genom Henvetets 1337 kretsar heter @DanteThomsen. Den enes död är den andres kyrkupplaga, som @medieprofil brukar säga. Framtiden väntar inte. Och vi har #bakjour.

/ @kallekarlsten

1 comment

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: