FLASH! DN-personal anförtros datakörkort!

Vi är inte helt säkra på exakt vad som blev blåslampan i ändalykten på Dront-Nytt. Kanske var det det oönskade avslöjandet att någon på DN, på eget bevåg, polisanmälde loltaggen #dhen

… och därmed blåste ut det förskrämt fladdrande stearinljuset i framtidens kärlekstunnel. Men hur som helst. Nu bygger DN sitt varumärke i realtid, och trålar lajks som om det inte fanns nån morgondag. Med en krönika i dagens DN Kultur tar man helt oblygt rygg på viralklådans spjutspets, och visar att man köpt 2 klass-biljetter på det skenande tåget mot neojournalismens okända men löftesrika gryning, dokumenterad med vaselin-på-linsen-filtret i Instagram.

Väl vågat är hälften vunnet! Men låt oss ändå göra halt mitt i denna ökenvandring mot den oas vi kallar Internetz, och konstatera att DN bara påbörjat sin metamorfos mot fullt utvecklad subredditfjäril. Än så länge är redaktionen förseglad i sin puppa. #Bakjour tecknar därför bilden av DN:s framtidsresa hittills:

1. DN upptäcker internetz

Dåvarande chefredaktören Torbjörn Larsson upptäcker av en slump internetz i oktober 2008, men kommer aldrig längre, då, än att lägga ut den här filmen på youtube.

2. DN beställer datakörkort till delar av redaktionen

Under de första åren efter upptäckten är det bara chefredaktörens dator och en i arkivet som förses med modem, men förberedelserna för något större pågår i det tysta. Torbjörn Larsson vänder sig till ECDL och förhandlar om framtida licenser för europeiskt datakörkort till delar av redaktionen.

3. DN lanserar egen hemsida

A small step for neojournalism, a giant leap for DN. Tidningen lanserar egen webb, av tjusig #gammelmedial standardmodell, men skrapar man lite på ytan upptäcker man att den än så länge bara passerat Jönköpings-Posten i verkshöjd…

… och då bör man ha i minne att Jönköpings-Postens webb bara är snäppet mer interaktiv än barndomens garageport i Björn Borgs föräldrahem i Södertälje.

Men misströsta inte! Med ett enkelt handgrepp skulle man redan idag kunna revolutionera http://www.dn.se/. Det enda som krävs är att väva in länkar i artiklarna, som i det aktuella fallet nedan göra Bakjour klickbart.

Med det sagt tackar #bakjour för uppmärksamheten, och önskar lycka till på den fortsatta vandringen mot journalismens Kanaan.

/ #bakjour-gruppen genom @kallekarlsten

Annonser
1 comment
  1. Fantastiskt att DN har upptäckt Internet, även om det känns lite obehagligt när Torbjörn Larsson deklarerar att ”vi finns där du finns”. De välförtjänta hyllningarna av #Bakjour till trots, kan jag inte för mitt liv förstå hur @catiahultquist lyckats undvika att ratta in Tankesmedjan i P3, som ju utgör just det eterburna knivskarpa omvärldsbevakande program hon efterfrågar?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: