@niklassvensson hånas på twitter – och #gbgftw blir Lilla .pngyang!

UPPDATERAT 30 september kl 11.45: Debatt-skandalen fördjupas – SVT-chef i Göteborg filciterad – av företagets egen nyhetswebb!

UPPDATERAT 29 september kl 16.00: Efter #bakjour:s avslöjande – @SVTNyheter utreder borttappat citat: ”Vår målgrupp är inte de som twittrar och följer samhällsdebatten…”

Man kan se twitter som en strumpa, eller en stor yllesocka som mamma och pappa har hängt på spiselhällen kvällen före julafton. När barnaskaran tassar upp på småtimmarna och storögt och under andäktig tystnad vittjar den har Tomten redan varit där och fyllt den till brädden med godis och presenter.

Vi vill se den ständigt, och kraftigt, växande armén av neojournalister som barnaskaran i exemplet ovan. Den i #bakjour-gruppen som vaknar först, eller haft nattvak, vittjar strumpan på godis.

Så också denna morgon. Lördagmorgonens första fynd är ett möjligen något oborstat och onyanserat, men ändå högintressant, angrepp på @Expressen:s gigabytegourmand @niklassvensson:

När vi gläntar på locket hittar vi ytterligare ett lager sprängstoff av metakaraktär (meta makes the world go around!). I ett kort och kärnfullt meningsutbyte anklagas @niklassvensson, förutom att var punkass, för så kallat blockningshyckleri, en neojournalistisk fackterm av betydelsen att ”kändis blockar okändis tills annan kändis hissar okändisen, t ex medelst #ffse”. Här i klartext:

Vad @niklassvensson svarar på anklagelserna är ännu oskriven neohistoria.

Morgonens andra tidiga julklapp är #SVTDebattgate, som nu går in i fas 2, #DebattomDebattgate. Om man följer länken i tweeten ovan, från @ftonbladet:s ledande lulztyckonom @danielswedin, visar det sig att citatet som han och flera andra hänvisar till…

nu är raderat (troligen pga karaktäristikan på publiken, ”inte de som twittrar”, andas, för att inte säga hyperventilerar, gammelmedial målgruppsanalys, snarare än neojournalistisk dito) och allt som finns kvar är spegelbilden av det i ett stort antal tweets.

UPPDATERAT 29 september kl 16.55: Tack vare @fvirtanen hittar vi en grynig kopia av citatet – i prasslet! Det är alltså raderat på svt.se, men cirkulerar som AFK-meme. / @medieprofil

Om det är detta raderade citat som fått den virala folkviljan att förorda att #gbgftw byter smeknamn, från Lilla London till Lilla .pngyang, låter vi vara osagt. Vi lutar nog snarare åt teorin att det är en samlad hantering av #SVTDebattgate som blivit grogrund för att allt fler röstar för smeknamnsbyte.

1) En i princip mangrann neojournalistisk population rasade samfällt mot #Haddile-programmet. Cheferna på SVT Göteborg tyckte tvärtom att det var en journalistisk bragd.OBS! Redaktionen bottnar alltså i alla beslut utom att ringa upp Haddiles mamma i direktsändning, ett neojournalistiskt grepp som man i efterhand tagit avstånd från.

2) Även i #gammelmediala kyrkorummet @SR_StudioEtt tog SVT-cheferna höjd för ett smeknamnsbyte, genom chefen för allmän-TV, Robert @svtro Olsson, som försvarade programmets publicistiska och etiska brister genom att använda uttrycken ”ta höjd för” och ”grannlaga uppgift” fler gånger på 10 minuter än svenska folket som helhet gjort sedan 1970.

Så frågan är vad Göteborg ska kallas i fortsättningen? Vi avgör som vanligt frågan med en poll.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: