#gate – 5:e vanligaste ordet i svenska språket!

På lediga stunder (i konkurrens med bambusrade kändisluncher och allmän powerbrowsning) dammsuger #bakjour-gruppen internetz i jakt på bevis för neojournalismens lavinartat ökande inflytande över mediespråket. Och nu, äntligen, kan vi konstatera ett solklart genombrott:

Neojournalismens förvaltning och utveckling av Washington Posts språkliga innovation, journosuffixet -gate som i #Watergate 1972-74, har genom en myriad av virala postiljoner trängt ända in i den #gammelmediala språkbibeln TT-språket och blivit i det närmaste grå vardagslingo. Listan över svenska språkets vanligaste ord (här från 2007)…

… skrivs nu, i oktober 2012, enligt följande:

1) och

2) i

3) att

4) en

5) gate

Suffixet -gate är nu alltså svenska språkets femte vanligaste ord.
Vi är övertygade om att den explosiva utbredningen i prasselpress och runstenswebb inom kort kommer att vändas i styvnackat motstånd, och betraktas som en invasiv art (jämförbar med exempelvis mårdhunden, den kinesiska ullhandskrabban och rovvattenloppan) med snara rop på hindrande åtgärder. Därför manar vi redan nu till lugn och besinning, och ber den samlade #gammelmedie-sfären att istället öppna famnen för en berikande symbios med neojournalismens språkliga frontlinje. Här öppnar sig möjligheten till ett journalismens pidginspråk, som inom några decennier kan förstås och talas över hela världen. We are family!

Men låt oss slutligen notera att det ännu finns en #gammelmedial bastion som vi inte lyckats forcera, bak vars barrikader man fortfarande tolkar TT-språket anno 1986 lika bokstavstroget som någonsin de pressetiska reglerna och opartiskhetskravet i Torekovskompromissen: sverigesradio.se.

En i hast upprättad konkordans över Sveriges Reddios webb ger vid handen en lista enligt följande:

1) och

2) i

3) att

4) en

5) Saudiaffären

Vi gissar dock (en välgrundad gissning) att det bara är en tidsfråga innan -gate:andet sipprar in i det SR-certifierade grundvattnet och då, och först då, kan vi på allvar se en neojournalistisk gryning bortom Gustav Vasas Bibel och ”en nyss skuten Beccasin”. Klang hvad Buteljer, Ulla! Då ligger världens vanligaste ord redan på rygg, viftande med vit flagg till det inridande virala kavalleriet.

Väl mött på andra sidan!

/ @kallekarlsten

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: